Tovább csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak 2002 novemberében az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal mérséklődtek. A belföldi értékesítés árszintje 0,8 százalékkal, az exporté 1,6 százalékkal alacsonyabb az októberinél. Egy év alatt az ipar termelői árai 1,9 százalékkal estek. A belföldi piacon 2,5 százalékkal magasabbak lettek az árak, a forintban mért exportárak pedig 5,3 százalékkal csökkentek az előző év novemberéhez viszonyítva - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett közleményből.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai novemberben - az utóbbi négy hónap mérsékelt, de folyamatosan emelkedő trendjét megtörve - 0,8 százalékkal csökkentek. Ez egyértelműen a kőolaj-feldolgozás 8,5 százalékos valamint a vegyianyag- és -termék-előállító alág 1,5 százalékos áresésének a következménye, előbbi főként az üzemanyagok, utóbbi a vegyi alapanyagok árának jelentős, és feltehetően átmeneti ármérséklődését tükrözi. A feldolgozóipar többi alágát stagnáló vagy néhány tized százalékot kitevő ármozgás jellemezte, egyedül a járműgyártás ért el az előző havinál 1,5 százalékkal magasabb árakat. A bányászati gazdasági ág egyhavi árnövekedése 0,4 százalék volt, a kommunális szektoré (villamosenergia-, gáz- és vízellátás) gyakorlatilag változatlan maradt.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az ipari termékek forintban kifejezett exportárai novemberben az előző hónaphoz mérten 1,6 százalékkal mérséklődtek. Hasonlóan a belföldi árakhoz, a kivitelben is a kőolaj-feldolgozás 10,8 százalékos, valamint a vegyianyag- és -termékelőállító alág 3,0 százalékos árcsökkenése mutat markáns változást az árakban. A többi feldolgozóipari alág 98,3 százalék és 99,7 százalék között mozgó, forintban mért egyhavi árindexe alig jelez a forint erősödésének hatásán kívül tényleges ármozgást.

Az ipari termékek belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti csoportjai közül novemberben az előző hónaphoz hasonlóan a tartós fogyasztási cikkek árai emelkedtek viszonylag erősebben (1,1 százalékkal). A kőolajtermékek 10 százalékot meghaladó áresése az energiatermelő ágazatok csoportjában az ugyanide sorolt villamosenergia-, gáz- és vízellátás ágazatok mérséklő hatása ellenére is 2,8 százalékos átlagos árcsökkenést okozott.