Egy kézben a BorsodChem 88 százaléka

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Bécsben bejegyzett Aurora Holding AG szerdán részvény-átruházási szerződést kötött az írországi bejegyzésű Milford Holdings Limiteddel, amely alapján az Aurora április 15-én 29 százalékos közvetlen befolyást szerez a BorsodChemben - közölte a vegyipari cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Mivel az Aurora kizárólagos tulajdonosa az osztrák VCP Capital Partners, amelynek a CE Oil and Gas AG-n keresztül 59,23 százalékos tulajdona van a BorsodChemben, a tranzakció nyomán az osztrák bejegyzésű cég a Borsodchem részvényeinek 88,23 százalékát birtokolja közvetve vagy közvetlenül.

A kazincbarcikai társaság részvényeinek tőzsdei kereskedését a bejelentés után 16.00 óráig felfüggesztették. A papírok a felfüggesztés előtt 5300 forintot értek, 10 forinttal többet, mint szerdán tőzsdezáráskor.

Régóta a Gazpromot sejtik a háttérben

Több mint két évvel ezelőtt a befektetők számára addig ismeretlen ír cég pénzügyi befektetőktől jelentős mennyiségű Borsodchem-részvényt vásárolt. Hasonló módon jutottak a vegyipari cég részvényeihez az osztrák bejegyzésű cégek is. Piaci pletykák a társaságokat az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozóknak minősítették, amit az érintett cégek mindegyike tagadott.

Az ügyben a magyar felügyelet vizsgálatot is indított, mert az esetleges tulajdonosi összefonódás sértette volna az értékpapírtörvényt, amely kötelező vételi ajánlatot írt volna elő a közös tulajdonos számára. A kötelező ajánlattétel mellett a feltételezett közös tulajdonos jóval drágábban jutott volna a vegyipari papírokhoz, mintha a tőzsdén vásárolta volna őket. A vizsgálat eredménytelenül zárult, de az elmúlt két évben az orosz-magyar diplomáciai tárgyalások egyik állandó pontja a magyarországi orosz befektetések helyzete volt.