Csökkenő ütemben nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén márciusban az ipari termelői árak havi növekedési üteme az előző hónapokénak felére, 0,6 százalékra mérséklődött, így egy év alatt a termelői árak színvonala 1,2 százalékkal nőtt. Ez elsősorban a belföldi értékesítés 0,4 százalékos, az év első kéthavi átlagának mindössze egy negyedét kitevő áremelkedésének köszönhető - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A forintban kifejezett exportárak 0,7 százalékkal lettek magasabbak a februárinál. 2002 márciusához viszonyítva, 12 hónap alatt a termelői árak színvonala 1,2 százalékkal - ezen belül a belföldi értékesítéseké 4,7 százalékkal - növekedett, az exportáraké további 1,7 százalékkal mérséklődött.

A belföldi érékesítés árszintjének átlagosan 0,4 százalékos növekedése a hagyományosan januárra időzített nagyobb piaci indíttatású, valamint a szabályozott árak körében történt februári áremelkedés (villamos energia) után márciusban az előző hónaphoz viszonyítva már csak a szokásos évközi piaci ármozgásokat tükrözi.

A legnagyobb súlyt képviselő élelmiszeripar termékeinek árai gyakorlatilag nem változtak. A szénhidrogének világpiaci árának már megszokottá vált hullámzása márciusban a kőolajtermékek és a vegyi alapanyagok árát egyaránt 1,7 százalékkal emelte meg, ami - a belföldi értékesítésben a második legnagyobb súlyú - vegyipar árszintjében is 1,2 százalékos növekedést eredményezett februárhoz képest.

Ugyanez a hatás figyelhető meg a gázgyártás, -elosztás ágazatban, ahol a nem szabályozott áru propán-bután gáz magasabb ára tükröződik az ágazatnak az előző havit 0,7 százalékkal meghaladó árszintjében. A gépipari belföldi árak az ipari átlaggal azonos mértékben, 0,4 százalékkal voltak magasabbak a februári szintnél, míg a közüzemi ágazatok közül csak a már említett gázgyártás, -elosztás ágazatban volt érzékelhető árváltozás.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az ipari exportértékesítés mintegy kétharmadát adó gépipar a 0,7 százalékot kitevő ipari átlaghoz hasonló mértékben, 0,6 százalékkal növelte márciusban forintban kifejezett exportárait az előző hónaphoz képest. A vegyipari exportárak a kőolajfeldolgozás és a vegyianyag-, -termékgyártás ágazatok 103,7, illetve 102,2 százalékos árindexe hatására 2,1%-kal haladták meg a februárit. Az exportban közel 6 százalékos súlyt képviselő élelmiszeripar márciusi árszintje 1, 4 százalékkal elmaradt az előző havitól.

Az iparágak rendeltetés szerinti csoportjainak belföldi árai márciusban a nem tartós fogyasztási cikkek változatlan és az energiatermelő ágazatok 0,7 százalékos havi áremelkedést mutató árszintje között szóródtak. A továbbfelhasználásra kerülő anyagok és féltermékek árai 0,5 százalékkal, a beruházási javaké 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztás cikkeké pedig 0,2 százalékkal lett magasabb az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a KSH.