Csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén áprilisban az ipari termelői árak 0,7 százalékkal estek, elsősorban a kőolaj és olajtermékek csökkenő világpiaci árainak hatására. A belföldi értékesítések árszintje 0,5 százalékkal, a forintban számba vett exporté 0,8 százalékkal volt kisebb a megelőző hónapinál. Egy év alatt ugyanakkor az ipari termelői árak összességében gyakorlatilag nem változtak, miközben a belföldi árszínvonal 3,3 százalékkal nőtt, az export-árszínvonal 2,6 százalékkal alacsonyabb lett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítések áprilisi szintjét a feldolgozóipari ágazatok áralakulása határozta meg. A legnagyobb ármozgás a vegyipari ágazatokat jellemezte, itt egy hónap alatt átlagosan közel 4 százalékkal mérséklődtek az árak, elsősorban a kőolaj-feldolgozás mintegy 10 százalékkal csökkenő árai következtében.

Néhány ágazatban részint konjunkturális okból, részint a nyersanyagár-emelkedés miatt árnövekedés volt megfigyelhető, így az elsősorban építőipari anyagokat előállító nem fém ásványi termékek gyártásában 1,8 százalékkal, a bőrtermék-, cipőgyártásban pedig - főként a cipőgyártásban bekövetkezett áremelés miatt - a márciusinál 1,3 százalékkal magasabb árszint alakult ki.

A vegyipari ágazaton belül a vegyi anyag- és termékgyártásban 1,1 százalékos volt a havi árnövekedés, a gyógyszergyártásban - a márciustól érvényesülő hivatalos termelőiár-változás áthúzódó hatásaként - jelentkező 3,9 százalékos, továbbá a mezőgazdasági vegyi termékek 2,5 százalékos, valamint a színezék-, festék-gyártásban mért 2 százalék körüli áremelkedés miatt. A többi ágazatban a maximális termelőiár-növekedés 1 százalék alatt maradt; jó néhány esetben a márciusi árszintet tartották.

KSHhttp://www.ksh.hu

A belföldi értékesítések 12 havi árváltozása a feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 2,4 százalék volt. Ezt meghaladó éves árnövekedés alakult ki a vegyianyag-, -termékgyártás (7,3 százalék), a bőrtermék-, cipőgyártás (7,1 százalék), a fémalapanyag-gyártás, fémfeldolgozás (5 százalék), valamint nem fém ásványi termékek gyártása (3,7 százalék) területén. A vegyipari ágazatokat éves szinten közel 2 százalékos áremelkedés, ezen belül a kőolaj-feldolgozást 1,8 százalékos árcsökkenés jellemezte, 2,8 százalékkal nőtt az élelmiszer-, ital-, dohánygyártás éves árszintje.

A forintban mért exportértékesítések esetében áprilisban az előző hónaphoz képest az átlagos ármérséklődést meghaladó mértékben csökkentek a kiviteli árak a vegyipari ágazatokban, elsősorban a kőolaj-feldolgozás termékeinél (-14 százalék), továbbá az élelmiszeripari termékek (-1,8 százalék) esetében. Számos ágazatban ugyanakkor 100 feletti árindexek alakultak ki, még ha ezek az áremelkedések 0,1-0,4 százalék közötti szerény mértékűek maradtak is (textília, textiláru; bőrtermék, lábbeli; papíripar; gumi-, műanyag termékek) - derül ki a KSH közleményéből.