Március óta nőnek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
2003 augusztusában a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 5,2 százalékkal, a januártól szeptemberig tartó időszakban 3,2 százalékkal nőtt a megelőző év hasonló időszakához képest. A mezőgazdasági termelői árak idén március óta folyamatosan emelkednek - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 10 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké ugyanakkor 5,8 százalékkal csökkent az év első nyolc hónapjában. A gabonafélék árszintje 23,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezek közül a búza áremelkedése 27,8 százalékos volt, az élelmezési célú burgonya ára 44,9 százalékkal nőtt. A zöldségfélék ára átlagosan 7,5 százalékkal, a gyümölcsféléké 9,2 százalékkal emelkedett.

A vágóállatok termelői ára 10,6 százalékkal elmaradt az előző év első nyolc hónapjában, ezen belül a vágósertés termelői ára 18,8 százalékkal, a vágóbaromfié 3,8 százalékkal csökkent, a vágóborjú ára 14,2 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői ára lényegében stagnált, a tyúktojásé 5,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala 2003. március óta emelkedő tendenciát mutat. További növekedés várható a növényi termékeknél, elsősorban a gabonaféléknél. A búza átlagára augusztusban 31 835 forint, az előző év ugyanezen időszakában 22 719 forint volt tonnánként. Az étkezési burgonya termelői átlagára 78,1 százalékkal nőtt az 2002 augusztusához képest - derül ki a KSH közleményéből.