Kétmilliárdos támogatás a Smart Hungary programban

Vágólapra másolva!
A Smart Hungary Beruházás-ösztönzési Program keretében kiírt a versenyképes beruházások és a regionális vállalati központok kialakítását támogató pályázaton 25 nyertes összesen 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A megvalósuló beruházások 5 év alatt 100 milliárd forint többletexportot eredményezhetnek.
Vágólapra másolva!

A győzteseknek szóló dokumentumok ünnepélyes átadását megelőzően Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a pályázatok legfontosabb célja, hogy megpróbáljanak olyan új munkahelyeket létrehozni, ahol a hozzáadott érték és a technikai fejlettség is magas.

A nyertesek 14,277 milliárd forint összértékű beruházást valósítanak meg és mintegy 1500 új munkahelyet hoznak létre. Hozzátette: a megvalósuló beruházások öt év alatt 100 milliárd forint többletexportot és csaknem 27 milliárd forintnyi beszállítói árbevételt generálhatnak.

A program keretében kiírt versenyképes beruházásokat támogató pályázat során 24, míg a regionális vállalati központok kialakításának támogatására meghirdetett pályázaton egy nyertest hirdettek ki. A gazdasági tárca becslése szerint a beruházásokkal a következő öt évben mintegy 51,5 milliárd forint hozzáadott érték keletkezik.

A győztes cégek elsősorban az autóiparban, az elektronikában, a gépiparban, az építőiparban, a csomagolóanyag-gyártásban, a műanyagiparban és a fémfeldolgozásban működnek. Gaál Gyula, a tárca politikai államtitkára elmondta: a beruházások az ország 11 megyéjében valósulnak meg.

A versenyképes beruházások támogatására kiír pályázat maximális, 100 millió forintos támogatási összegét 12 pályázat kapta meg.