Jelentősen nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelői ára márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 13,8 százalékkal emelkedett. Az első három hónapban a növekedés 14,5 százalékos volt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala februárban 16,1 százalékkal, az év első két hónapjában 14,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az első negyedévben a gabonafélék árszintje - a gyenge 2003-as termés miatt - 76,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 32,5 százalékkal emelkedett. Az étkezési búza kilónkénti felvásárlási ára márciusban 46 forint volt a februári 47,30 forint után. A burgonya ára 2003 első három hónapjához képest 49,3 százalékkal emelkedett.

A gyümölcsfélék árszínvonala lényegében nem változott a tavalyi első három hónapban mért értékhez képest. A zöldségfélék ára átlagosan 2,9 százalékkal csökkent.

Az élő állatok és állati termékek ára 3,9 százalékkal csökkent az első negyedévben. A vágóállatok termelői ára 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, ezen belül a vágósertés termelői ára 5,5 százalékkal csökkent, a vágóbaromfié 3,9 százalékkal nőtt. A tej termelői ára 12,1 százalékkal volt alacsonyabb, így átlagosan 62 forintot fizettek literenként a felvásárlók. A tyúktojás 10,2 százalékkal drágult.

2004 első három hónapjában a ráfordítások között a takarmányok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 24,6 százalékkal, minden más tétel árnövekedése az infláció körüli vagy annál lényegesen alacsonyabb volt. A termelők jövedelmi helyzete 3,3 százalékkal javult.