Jelentősen nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelői ára áprilisban az előző év azonos időszakához képest 13,6 százalékkal, az első négy hónapban 13,5 százalékkal emelkedett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az első négy hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 29,5 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké pedig 3,4 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termékek termelői ára márciusban éves szinten 13,8 százalékkal emelkedett. Tavaly az első négy hónapban a mezőgazdasági termékek termelői ára 0,8 százalékkal csökkent.

Az első négy hónapban a gabonafélék árszintje a gyenge 2003-as termés miatt 74,6 százalékkal meg haladta az egy évvel korábbit. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 29,5 százalékkal emelkedett. A burgonya a tavalyi első négy hónaphoz képest 50,2 százalékkal drágult. A gyümölcs és zöldségfélék ára átlagosan 2,8, illetve 7,5 százalékkal csökkent - derül ki a KSH adataiból.

Az élő állatok és állati termékek ára 3,4 százalékkal csökkent. A vágóállatok termelői ára 0,6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában regisztrált árnál. Ezen belül a vágósertés termelői ára 4,6 százalékkal csökkent (a tavalyi 18,0 százalékos csökkenés után), a vágóbaromfié 4,5 százalékkal nőtt. A tej termelői ára 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, így átlagosan 61,80 forintot fizettek literenként a felvásárlók. A tyúktojás 7,7 százalékkal drágult.

2004 első négy hónapjában a mezőgazdasági ráfordítások között a takarmányok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Az állatgyógyászati készítmények és a növényvédő szerek ára is az inflációt jelentősen meghaladó mértékben (15,9, illetve 12,1 százalékkal) nőtt, míg az energia és a műtrágya árnövekedése (3,5, illetve 2,8 százalék) jóval az átlagon aluli volt.