Nyikolaj Volkov különleges felhatalmazású orosz ügyész sajtóértekezletet tartott Bernben, és ott közölte: úgy tájékoztatták az illetékes svájci hatóságok, hogy a magáncélokra elterelt közpénz vagy még most is svájci bankokban van, vagy legalábbis egy ideig svájci bankokban volt.

Háromnapos svájci látogatásának végén Volkov sajtóértekezletet tartott Bernben, és ott közölte: úgy tájékoztatták az illetékes svájci hatóságok, hogy a magáncélokra elterelt közpénz vagy még most is svájci bankokban van, vagy legalábbis egy ideig svájci bankokban volt. Mint mondta, amint hazatér, azonnal kezdeményezni fogja feletteseinél, hogy indítsanak hivatalos vizsgálatot az ügyben. Kifejezte reményét, hogy a svájci igazságügyi szervek segíteni fogják az orosz vizsgálatot, és támogatásra számít az IMF-től is.

Volkov nem kívánt elébe vágni a vizsgálatnak, ezért nem beszélt sem az elsikkasztott összegek nagyságáról, sem a gyanúsítottakról. Arról a hitelről van szó, amelyet a washingtoni központtal működő Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1998-ban folyósított az orosz valuta, a rubel megerősítésére. Az újabb sikkasztási ügy mellett Volkov kitért egy régebbire is, amelyben ő különleges felhatalmazással nyomoz. Az Aeroflot légitársaság rovására elkövetett nagyszabású csalás gyanújáról van szó, amelyben két svájci cég is érintett. Volkov közölte berni sajtóértekezletén: temérdek dokumentumot kapott az ügyről svájci kollégáitól. Ezek áttanulmányozása után dönti el - várhatólag szeptemberben - , hogy tesz-e vádemelési javaslatot, s ha igen, kik ellen.

A nyomozók gyanúja szerint az állami kézben lévő légitársaságtól elsikkasztott pénzt két lausanne-i cég - a Forus Services SA és az Andava SA - közbejöttével mosták tisztára. Gyanúba keveredett Borisz Berezovcukij orosz-izraeli állampolgárságú sajtómágnás is, de hivatalos vizsgálat csak két személy, az Aeroflot két volt igazgatója ellen folyik jelenleg. A sajtóértekezleten megkérdezték az orosz ügyésztől, mekkorára teszi a feltehetőleg elsikkasztott pénz nagyságát, s Volkov úgy felelt, hogy az összeg tízmilliókra rúg, dollárban számítva.

(MTI)