Ugyanannyi háztartásnak van megtakarítása, mint hét éve

Vágólapra másolva!
A megtakarítani képes magyarországi háztartások aránya tavaly - csakúgy mint nyolc évvel ezelőtt - 36 százalékos volt, ugyanakkor a hiteltartozással rendelkező háztartások száma csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítéséből.
Vágólapra másolva!

A több mint 11 ezer háztartás megkérdezésével készített felmérés eredménye szerint 1993-ban és 2000-ben egyaránt a háztartások 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy napi megélhetésén túl pénzt tud félrerakni. Változás tapasztalható azonban a megtakarítás gyakoriságát tekintve, hiszen 8-ról 13 százalékra nőtt a minden hónapban a megtakarításaikat gyarapítók aránya.

Hiteltartozása tavaly a háztartások 18 százalékának volt, ami több mint 10 százalékkal kevesebb, mint 1993-ban. Legnagyobb mértékben a lakásépítési hitelt és személyi kölcsönt törlesztő háztartások aránya esett vissza, de van olyan hiteltípus is, amelynek nőtt az előfordulása a vizsgált időszakban. Az áruvásárlási hitelt törlesztők aránya például 15-ről 26 százalékra bővült.

A felmérés eredménye szerint fizetési kötelezettség főleg a fiatalabb családoknál, a megtakarítás az idősebbeknél valószínűbb.

Az összesítés során a családok egytizede nyilatkozott úgy, hogy csak nehézségek árán tud megélni. Hozzávetőleg ugyanennyi azon háztartások részaránya is, amelyek viszont könnyen megélnek. A legtöbben, azaz a családok 47 százaléka kisebb nehézségek árán, 31 százalékuk pedig nehezen tud úrrá lenni a mindennapok gondjain.

(MTI)

Ajánlat:

KSH