A repülőjegyek húsz százalékkal drágulhatnak

Vágólapra másolva!
A magyar utasok körülbelül 10-20 százalékos repülőjegyár-emelkedésre számíthatnak, mely a fokozott biztonsági követelmények és a várható olajár-emelkedés miatt vélhetően elkerülhetetlen lesz - állítják a Magyar Hírlap által megkérdezett utazási irodák. A múlt hét keddi amerikai terrortámadás egyébként az európai repülőjegy-eladásokat nem érintette, az Egyesült Államokba utazóknak pedig jelentős része nem mondta le, csupán későbbre halasztotta utazását.
Vágólapra másolva!

Az Amerikában várható jegyáremelés - amire elsősorban a megnövekedett biztonsági költségek miatt kerül sor - "be fog gyűrűzni" Európába is - állítja a Vista Utazási Irodák Kft. igazgatója Kurucz János. Hazánk vezető repülőjegy-értékesítő cégének igazgatója elmondta: a növekvő biztonsági követelmények és a várható olajár-emelkedés vélhetően 10 százalékkal megdobja az utasokra háruló költségeket.

A Vista Kft.-nél egyébként az egy héttel ezelőtti amerikai katasztrófa utáni napokban többen lemondták az Egyesült Államokba szóló repülőjegyüket, de mára ezeken az útvonalakon is visszaállt a szokásos eladási szint. Az igazgató tapasztalata szerint az Európába szóló repülőjegyeket nem váltották vissza az utasok.

A Tensi Utazási Iroda értékesítési vezetője, Major Anett egyetértett a Vista igazgatójának véleményével, azaz lehetségesnek tartja, hogy Magyarországon a várható olajáremelés és a megnövekedett biztonsági intézkedések miatt akár 10 százalékkal is drágábbak lesznek a repülőjegyek.

Az Aeroviva értékesítési igazgatója akár 20 százalékos jegyáremelést is el tud képzelni. Földvári András szerint az áremelkedés leginkább a tömegturizmust fogja érzékenyül érinteni, de a drágább jegyek a kisvállalatokra is komoly terheket rónak majd.

Mindezek mellett az Aerovivánál az utasok nagy része nem mondta le, hanem csak elhalasztotta az amerikai utazását, s ez abból is érezhető, hogy a jegyvisszaváltások sorozata a szokásos jegylemondások kétszeresét sem érte el - tette hozzá.

A British Airways magyarországi és általában az európai forgalmára sem volt nagyobb hatással az amerikai városokat ért múlt hét keddi terrortámadás - mondta a Magyar Hírlapnak Tuboly József, a brit légitársaság budapesti képviseletének vezetője.

Szeptember egyébként az erős hónapok közé tartozik, a forgalom közelíti a nyári hónapok csúcsát. Az elkövetkező hónapokra vonatkozó jegyigénylések, helyfoglalások is arról tanúskodnak, hogy a London és Budapest közötti járatok forgalma nem sínyli meg a terrortámadásokat.

Természetesen az amerikai járatok törlése, hasonlóan a többi légitársasághoz, a British Airwaysnek is jelentős bevételkiesést okozhatott.

A Malév sajtószóvivője Danks Emese pedig arról adott tájékoztatást, hogy a társaság jegyeladására nincsenek hatással az amerikai események. Ezt például szerinte az a tény is bizonyítja, hogy a magyar légitársaságnál nem volt jelentős a jegylemondások száma.

(Magyar Hírlap)