Kibocsátási ára alatt, 23 eurón kezdte a kereskedést péntek délelőtt a párizsi tőzsdén a párizsi, brüsszeli és amszterdami értékpiacok egyesülésével tavaly megalakított, most tőzsdére vitt Euronext tőzsde. Az Euronexten jelenleg 1609 vállalat papírja forog, 2310 milliárd euró összesített piaci tőkeértékkel.

Az egyesült értékpiac kibocsátási árát előzetesen a várakozásoknak megfelelően az ajánlati ársáv legalján, 24 euróban határozták meg. Az Euronext-kibocsátás ársávját a múlt hónapban 24-27,50 euró között állapították meg; elemzők előzetesen is az ársáv alsó végére várták az árazást a kedvezőtlen piaci viszonyok és a befektetői bizalmatlanság jelei láttán. Az Euronext-papírok a hivatalos indulás előtti "szürkepiaci" forgalomban 23,25-24 euró közötti árfolyamokon forogtak.

Az Euronext szóvivője szerint a kibocsátást "kétszeresnél valamivel kisebb mértékben" - a Reuters pontos értesülései szerint 1,63-szorosan - jegyezték túl. A tranzakcióban 16,7 millió új és 12,2 millió meglévő részvényt adtak ki. Az első menetben az Euronext tőzsde 25 százalékát vitték tőzsdére. Az elsődleges kibocsátásból összesen 693 millió euró folyt be, ami 2,8 milliárd euróra értékeli a tőzsde egészét.

A kereskedés az Euronext tőzsde részvényeivel pénteken 10 órakor kezdődött Párizsban, az Euronext-hármas legnagyobb értékpiacán, de a papírok majd hozzáférhetők lesznek a másik két tagtőzsdén is.

Az Euronexten jelenleg 1609 vállalat papírja forog, május 31-ei állapot szerint 2310 milliárd euró összesített piaci tőkeértékkel. A tőzsde tavalyi nettó eredménye 752 millió euró bevétel mellett 127 millió euró volt, 45 százalékkal több a három tagtőzsde előző évi összesített profitjánál.

(MTI)

Ajánlat:

Euronext