Jelenleg több mint 700 pénzváltó cég működik Magyarországon, számuk azonban jelentősen csökkenni fog a pénzmosás megelőzése érdekében hamarosan szigorodó szabályok miatt. A kormány ugyanis múlt kedden úgy döntött, hogy a jövőben csak hitelintézetek és azok ügynökei válthatnak valutát.

A kormány keddi ülésén egy pénzmosás elleni szigorító csomagot fogadott el, melynek egyik célja, hogy Magyarország lekerüljön a pénzmosás elleni küzdelmet összehangoló nemzetközi szervezet feketelistájáról, az Amerikát ért terrortámadás pedig felgyorsította a már egyébként is előirányzott lépéseket.

A kabinet keddi ülésén többek között úgy döntött, hogy pénzváltást a jövőben csak hitelintézetek és azok ügynökei végezhetnek, és a jelenleginél jóval szigorúbban szabályozzák ezt a tevékenységet. Többek között várhatóan felemelik az ezzel foglalkozó cégektől elvárt minimális tőkét. A részletekről a közeljövőben - akár már a héten - egy kormányrendelet születik majd.

A tervezett szigorítások miatt várhatóan alaposan lecsökken a Magyarországon működő pénzváltók száma. Jelenleg valamivel több mint 700 pénzváltó cég működik az országban - tudtuk meg Gulácsi Ferenctől, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sajtófőnökétől. A sajtófőnök azt azonban nem tudta megbecsülni, hogy közülük mennyi felel meg a szigorított követelményeknek.

A kormány az 1994-ben elfogadott pénzmosás elleni törvény hatályának kiterjesztésével is ellenőrizhetőbbé akarja tenni a pénzmozgást. A tervek szerint a törvény a jövőben kiterjed az ingatlanközvetítői, a nemesfém-, az ékszer- és a díszműáru-forgalmazói tevékenységre, és a hatóságok a jövőben megvizsgálhatják az ügyvédi letéteket, valamint vizsgálhatják az ügyvédi irodák, a közjegyzők és a könyvvizsgálók működését.

Az átlagembert érintő szigorítás lesz, hogy az egymillió forint feletti készpénz határon történő ki- és behozatalakor, valamint legalább kétmillió forint feletti készpénz befizetésekor vagy legalább ekkora összeg átutalásakor azonosítani kell az összeg tulajdonosát és megszűnnek a névtelen betétek is. Akinek anonim betétje van, annak az első beváltáskor azonosítania kell kilétét. Mindemellett a jövőben csak névre szóló értékpapírokat lehet majd kibocsátani.

A változtatások nagy részét egyébként a jövő év elején vagy az ország Európai Unióhoz való csatlakozásakor vezették volna be, ám azok érvénybe léptetését előbbre hozták az Amerikát ért terrortámadás miatt. A tervezett szigorítások zöméhez törvénymódosításra van szükség, melyről várhatóan a parlament a soron következő első ülésnapján határoz majd.

(Népszava)