Novemberben csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben éves összehasonlításban 4 százalékkal mérséklődtek, míg az év első tizenegy hónapjában 6,1 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn. Január és november között a kertészeti és növénytermesztési termékek ára 4,8 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati teremékeké 21,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

A KSH közleménye szerint 2001 január-novemberben a gabonaféléket 17,5 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, mint az előző év azonos időszakában. A búza felvásárlási átlagára 16,5 százalékkal, a kukoricáé 21,3 százalékkal, a takarmányárpáé 19 százalékkal csökkent, a sörárpáé viszont 5,7 százalékkal nőtt.

Az élelmezési burgonya termelői átlagára a piaci kínálati árak csökkenése következtében 2,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék árszintje 5,5 százalékkal, a gyümölcsöké 14,9 százalékkal, a musté és a boré 10 százalékkal maradt el a bázisidőszak szintjétől.

A KSH jelentése szerint a vágóállatok közül - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - a vágósertés termelői átlagára emelkedett a legnagyobb mértékben, 47,2 százalékkal. A vágójuh árszínvonala 21,2, vágóbaromfié 19,5, az étkezési tyúktojásé 10,8 a tehéntejé 10,1 százalékkal nőtt.

Novemberben a gyümölcsök termelői ára 9,1 százalékkal haladta meg a 2000 novemberi szintet. Az étkezési burgonya ára 19,7, a zöldségféléké 21,2 százalékkal maradt el a bázisidőszakitól. A gabonafélék körében - vetőmagok nélkül - 31,6 százalékos termelői ármérséklődést regisztráltak.

Az élő állatok, állati termékek közül a legnagyobb mértékben, 13,3 százalékkal a vágósertés termelői ára nőtt 12 hónap alatt. A vágóbaromfinál 11,9, a tehéntejnél 7,7 százalékos emelkedést figyeltek meg a statisztikusok. Az étkezési tyúktojás termelői ára novemberben 2,8 százalékkal, a vágómarháé 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

(MTI)

Ajánlat:

KSH