Argentína a káosz szélén

Vágólapra másolva!
Teljes gazdasági összeomlással fenyeget az argentin Legfelsőbb Bíróság döntése, melyben a testület alkotmányellenesnek ítélte a bankszámlákról való pénzfelvétel korlátozását. A határozat nyomán a kabinet válságülést tartott, ahol elrendelték, hogy hétfőn és kedden minden bank tartson zárva, az elnök pedig elhalasztotta gazdasági reformtervének bemutatását. Eközben újrakezdődtek az utcai demonstrációk.
Vágólapra másolva!

Precedens értékű döntés

A bírák pénteken 5-0-ás szavazati aránnyal úgy döntöttek, hogy alkotmányellenes az a kormányrendelet, melynek értelmében az állampolgárok havonta legfeljebb 800 dollárnyi készpénzt vehetnek fel bankszámláikról. A testület szerint a rendelékezés nincs összhangban a magántulajdonhoz való joggal.

A Legfelsőbb Bíróság határozata ugyan csak egyetlen esetre vonatkozik, de precedensértékű valamennyi betéttulajdonos számára: ezentúl bárki bírósághoz fordulhat annak érdekében, hogy bankbetétjéhez hozzájusson - mondta a testület szóvivője.

Tavaly novemberben a küszöbön álló adósságcsődről és leértékelésről szóló hírek hatására az emberek megrohamozták a bankokat és felvették megtakarításaikat. A bankrendszer összeomlását csak úgy lehetett megakadályozni, hogy december 3-án a kormány korlátozta a számlákról felvehető összeg nagyságát.

Intézményes államcsínyt emlegetnek

A döntés nyomán Eduardo Duhalde ideiglenes elnök lemondta és bizonytalan időre elhalasztotta tévébeszédét, melyben a kabinet gazdasági reformelképzeléseit ismertette volna; a kormány pedig elrendelte, hogy hétfőn és kedden minden bank és pénzváltóhely tartson zárva.

Az államfő csupán néhány újságíró előtt beszélt, és azt mondta, hogy az ország az anarchia szélén áll. Keményebben nyilatkozott viszont egyik - neve elhallgatását kérő - minisztere a DyN hírügynökségnek: a politikus gyermekdednek nevezte a bíróság határozatát, és intézményes államcsínnyel vádolta a testületet. Közölte: a döntés nyomán a bankoknak olyan pénzeket kell kifizetniük, melyekkel nem rendelkeznek, ugyanakkor úgy vélte, hogy az emberek megtakarításai nem vesztek el, csak jelenleg nem hozzáférhetők.

Nincs megoldás

A BBC tudósítója a helyzetet úgy értékeli, hogy nyílt konfliktus alakult ki a hatalmi ágak között, melynek nincs kézenfekvő megoldása.

A tömegek ismét az utcára vonultak, és bankbetéteik felszabadítását, valamint a kormány lemondását követelik. A Nemzetközi Valutaalap - az egyetlen szervezet, melynek segítségére a 141 milliárd dolláros adóssággal küzdő Argentína számíthat - ugyanakkor világos válságtervhez köti hitelei folyósítását.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az IMF további hiteleket ígér Argentínának
(2002. január 29.)