Se hitel, se készpénz Argentínában

Vágólapra másolva!
Összeomolhat az argentin pénzügyi rendszer - ismerte el Eduardo Duhalde államfő szombati rádióbeszédében. A kormány az állami pénzintézetek átszervezésével és a lakossági betétek államkötvénnyé alakításával kívánja rövid távon elkerülni a jelenleginél is súlyosabb válsághelyzetet. Hosszabb távon megoldást az ország gazdaság számára csak jelentős tőkeinjekció jelenthet, de a gazdasági miniszter a hétvégén ismét eredménytelenül tárgyalt a valutaalap vezetőivel.
Vágólapra másolva!

Az argentin jegybank szombaton bejelentette: a pénzügyi rendszer összeomlásának elkerülése érdekében hétfőn zárva lesz az ország összes bankja. A központi bank egyelőre nem közölte, hogy a mikor nyitnak ki a pénzintézetek.

Lapjelentések szerint egyedül pénteken mintegy 200 millió dollárt vettek fel a bankokból, miután számos betétes sikeresen támadta meg a kormány pénzfelvétel-korlátozó intézkedéseit a bíróságokon. A kabinet hivatalos számai szerint április első tíz napjában 70 millió dollárt vontak ki a bankszektorból, így elmondható, hogy a pénzügyi rendszer iránti bizalom folyamatosan gyengül.

Hitelezésre kényszeríthetik a lakosságot

A kabinet azt tervezi, hogy a bankbetétek túlnyomó többségét 10 éves futamidejű állampapírrá alakítják, vagyis az emberek megtakarításaikhoz a közeljövőben nem férhetnek hozzá. Az intézkedés-tervezet parlamenti jóváhagyása az argentin büdzsé hitelezésére kényszerítheti a lakosságot - írja tudósításában a BBC.

Duhalde elnök szóvivője vasárnap bejelentette azt is, a legnagyobb állami bankok (a Banco de La Nacion és a Banco de Inversion y Commercio Extranjero) összevonásával megalakítják a Banco Federal Nacionalt, az ország legnagyobb bankját. A fúziótól az elnök azt várja, hogy az állami pénzintézet hatékonyabb lesz, és képessé válik a hitelezésre is.

A valutaalap továbbra sem hitelez

A hétközi kudarc után eredménytelenül végződtek Lenicov argentin gazdasági miniszter és a Nemzetközi Valutaalap vezetőinek hétvégi tárgyalásai Washingtonban. A nemzetközi szervezet továbbra is újabb alapvető reformokhoz köti a hitelezés folytatását. Horst Koehler IMF-vezérigazgató csupán annyi bíztatót mondott Argentína számára, hogy "amilyen gyorsan csak lehet - valószínűleg május közepén - újabb IMF-küldöttség érkezik Buenos Airesbe, és folytatódnak a megbeszélések."

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

IMF

Korábban:

Összeomlás szélén az argentin bankrendszer
(2002. április 20.)