Kevesebb autós blicceli el a kötelezőt

Vágólapra másolva!
A mintegy 3,3 millió magyar autótulajdonosnak ma már csak néhány százaléka nem fizeti rendszeresen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását. Cascóval 14 százalékuk rendelkezik. A két biztosítás piaca évek óta folyamatosan nő. A bővülés a kötelezőnél az első negyedévben 18 százalékkal gyarapodó újautó-eladásoknak, a cascónál ezenkívül az autóvásárlási finanszírozásnak köszönhető (nagyobb hányadú hitelhez, lízinghez kötelező a casco). A kötelező biztosítás a biztosítók többségének évek óta veszteséget hoz, amit a casco nyeresége jócskán ellensúlyoz.
Vágólapra másolva!

A Generali Providencia Biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseinek száma az elmúlt másfél évben jóformán nem változott, jelenleg 595 ezres állományt tartanak nyilván - mondta el Jákfalvy Zoltán, a biztosító gépjárműosztályának vezetője. Ez 21,9 százalékos piaci részesedésnek felel meg a kötelező biztosítás üzleti szegmensében.

A casco a Generalinál is jó üzletnek számít. Az idei év első negyedévében 3,6 milliárd forint díjbevétel származott ebből. A biztosító szerződésállományának folyamatos növekedésére törekszik. A GP 131 ezer cascós ügyfele közül a legtöbben, azaz 120 ezren Euro Casco elnevezésű (új és fiatal autók teljes körű biztosítására szolgáló) terméket választották, mintegy hatezren döntöttek a Cash Casco (középkorú autóknál, fix tarifák az egyes károkra) mellett, míg a legújabb Lopás Cascóra eddig ezernél kevesebben szerződtek.

A hazai piac vezetője a Hungária Allianz kötötte a kötelező biztosítások 53 százalékát, amely 1 millió 750 ezer autóra szól. Kálózdi Tamás cégvezető elmondta, az újautó-eladásokból, valamint a használt kocsik behozatalából adódó növekedést lerontja az öreg autók forgalomból történő kivonása. Ezt a folyamatot gyorsítja a biztosítók és a rendőrség közös adatbázisának létrehozása. Ebben negyedévente "összevezetik" a forgalomban lévő járműveket azok kötelező biztosításával. Ahol a kettő nem fedi egymást, ott értesítik a tulajdonost, akinek a járművét - ha nem rendezi a biztosítását - a helyi jegyző kivonja a forgalomból. Idáig három felszólítási hullámon vagyunk túl. Először még 100 ezer, utoljára viszont már csak 30 ezer értesítést kellett postázni. A casco biztosításoknál csak a díjbevétel ismert, ebből 57 százalékkal részesedik az Allianz.

A gépjármű-biztosítási piacon tavaly a harmadik volt az OTP Garancia, de az idei első negyedévben megelőzte az Argosz Biztosító. A Garancia - felelősségbiztosításból - az idei első negyedévben 1,4 milliárd forint díjbevételre tett szert (a múlt évben 5,5 milliárdot teljesített). A cascónál ugyanez a két szám: 1,1, illetve 3,5 milliárd forint.

Vonczem Gabriella, Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Online casco kalkulátor

Online kötelező biztosítás kalkulátor