Készül az új gázárképzési-javaslat

Vágólapra másolva!
Várhatóan október végére készíti el új gázárképzési javaslatát a Magyar Energia Hivatal a Gazdasági Minisztérium részére - mondta Kaderják Péter, a hivatal főigazgatója a nemzetközi gázkonferencián kedden Budapesten. Az új gázárképzésre azért van szükség, mert az elmúlt 5 évre kialakított árképzési mechanizmus 2001 végén lejár.
Vágólapra másolva!

A főigazgató elmondta, hogy az új árképzést négy évre szeretnék kialakítani, s az a jelenlegihez hasonló meghatározott árképlet alapján számolná ki a gáz árát. Arról még nincs pontos elképzelés, hogy a gázárakat évente, vagy félévente változtassák - tette hozzá.

A főigazgató hozzátette, hogy az új szabályozásban szeretnék, ha az árak meghatározásánál pontosan elkülöníthető legyen a gázszállítás, -tárolás és -kereskedelem költsége.

Mivel az új gáztörvény 2003 januárjától léphet életbe, nem baj, ha elfogadása a jövő év elejére csúszik át - véli a főigazgató. Az új szabályozással kapcsolatban elmondta, hogy szeretnék elérni azt a korlátozást, hogy egy érdekeltségi körbe tartozó cég a piac 30 százalékánál nagyobb befolyást ne szerezhessen.

A főigazgató kitért arra is, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Mol csak egyben tudja értékesíteni a gáztárolási, a gázszállítási és gázkereskedelmi tevékenységét.

A gázkereskedelem engedélyezés ugyanis jelenleg egy és oszthatatlan, így a tevékenységek szétválasztására nincs lehetőség. A főigazgató azt is hozzátette, hogy az energiahivatalnál az engedélyeztetési eljárásról már több vevőjelölt is érdeklődött.

(MTI)