Újabb román gát a magyar liszt előtt

Vágólapra másolva!
Előzetes engedélyhez köti a román mezőgazdasági és külügyi tárca a búza és a liszt bevitelét. Tavaly is több kísérlet történt arra, hogy a magyar termékeket távol tartsák Romániától, a nemzetközi szerződésekbe ütköző intézkedéseket a román fél kénytelen volt visszavonni.
Vágólapra másolva!

A román pékeket sem érdekli a lobogó színe, amikor vásárlói igényeket elégítenek ki - mondta Makay György, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára arra a hírre, hogy Románia előzetes engedélyhez köti a búza- és lisztimportot.

Délkeleti szomszédunknál tavaly 7,9 millió tonna búzát takarítottak be. Annyit, mint Magyarország búza- és kukoricatermése együttvéve. A román agrárpolitika olyan látszatintézkedésekre kényszerült a jó termés miatt, amellyel úgy vélték, leszerelhetik a romániai termelők elégedetlenségét az alacsony gabonaárak miatt. Tavaly a román hatóságok rendkívül szigorú minőségi előírásokat vezettek be a magyar búza- és lisztbehozatalra.

Az intézkedés sértette a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) és a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodással (CEFTA) kötött nemzetközi megállapodásokat. Románia idén januártól vissza is vonta ezt a döntését, ám kilátásba helyezték védővámok bevezetését, amelyek szintén ellentétben álltak volna ezekkel a megállapodásokkal. A védővámok bevezetésére végül is nem kerül sor, ám a búza- és lisztimportot előzetes engedélyhez kötötték a román hatóságok. Az illetékesek szerint statisztikai okokból volt szükség az intézkedésre, ám azt is hozzátették, a rekordtermés ellenére nagy mennyiségű rossz minőségű búza és liszt érkezett az országba. Bár tételesen nem mondták ki, egyértelmű, hogy a hónapok óta tartó intézkedéssorozattal elsősorban a magyar termékek kiszorítását akarják elérni és politikai célokat szolgálnak a román lépések. Tavaly összesen 165 ezer tonna búzát exportált Magyarország a szomszédos országba, ami ha nem is elhanyagolható mennyiség, de a hazai kivitelnek mindössze néhány százaléka, a román gabonatermésnek pedig két százaléka.

Makay szerint a magyar búzát és lisztet a világpiaci árért exportálták a hazai gazdák, olcsóbb termékről szó sincs. A magyar termelők már exporttámogatáshoz sem juthatnak, így a román fél intézkedései kizárólag a hazai, vagyis a román piac szereplőit kívánja előnyösebb helyzetbe hozni. Az engedélyek beszerzése költséges és nehézkes, hiszen Bukarestbe kell az importőrnek utaznia a beszerzésük miatt.
A magyar lisztből és búzából készülő termékek egy fizetőképesebb vásárlói réteg igényeit elégítik ki. Ha erre a minőségre a piacnak szüksége van, mindenféle hatósági tiltás és versenyellenes intézkedés ellenére a magyar búza és liszt bejut Romániába - fogalmazott Makay.

Tájékozódik a Külügyminisztérium

Hivatalos tájékoztatást nem kapott a Külügyminisztérium a román féltől, de haladéktalanul igyekszünk a sajtóból tájékozódni - nyilatkozta a Népszavának Horváth Gábor külügyi szóvivő. Alaposabb ismeretek birtokában lehet majd megállapítani, hogy a legújabb román döntések hogyan és milyen mértékben érintik a magyar mezőgazdasági exportot. A szóvivő szerint csak a román fél lépéseinek teljes körű ismeretében lehet fontolóra venni, hogy szükséges-e és ha igen, milyen magyar ellenlépéseket tenni.

Bihari Tamás

(Népszava)