Júniusban 0,5 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak 2002 júniusában májushoz viszonyítva 0,5 százalékkal, 2001 júniusához képest pedig 1,1 százalékkal csökkentek - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal szerdán kiadott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

12 hónap alatt - 2001 júniusához képest - az ipari termékek termelői ári átlagosan 1,1 százalékkal mérséklődtek a belföldi értékesítési árak 0,8 százalékos emelkedésének és az exportárak 2,6 százalékos csökkenésének eredőjeként. Kissé markánsabban, de ugyanezt a tendenciát mutatta az éves áralakulás 2002 első félévében 2001 azonos időszakához mérten is. Az ipari termékek termelőiár-színvonala ez esetben áltagosan 2,2 százalékkal volt alacsonyabb; ezen belül a belföldi értékesítések árai 1,2 százalékkal növekedtek, az exporté 4,8 százalékkal estek.

A belföldi értékesítés júniusi áralakulását az előző havinál 0,8 százalékkal kisebb feldolgozóipari árak határozták meg. Ezen belül a legmagasabb, 0,4 százalékos árnövekedés - az építőipari konjunktúrával összefüggésben - az építőanyagokat előállító nemfém ásványi termékeket, továbbá a textilt, textiltermékeket gyártó ágazatokban volt.

A legerőteljesebb, 3,6 százalékos mérséklődést a vegyipari ágazatok közül a kőolaj-feldolgozásban, valamint a vegyianyag-, -termékgyártásban mérték, itt 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. A belföldi értékesítések legnagyobb hányadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártásban folytatódott az április óta tartó ármérséklődés, júniusban ez 0,2 százalék volt.

Az exportértékesítés júniusi árindexei 95,8-100,4 között voltak. A legalacsonyabb árindex itt is a kőolaj-feldolgozásban alakult ki, a legmagasabb a bőrtermék-, lábbeligyártásban és a fafeldolgozásban. Az ipari exportot meghatározó gépipari ágazatokban átlagosan 0,4 százalékkal maradtak el az árak az előző havitól, az élelmiszerek esetében ennél nagyobb, 1,3 százalékos volt az árcsökkenés.

Az ipari termelői árak alakulását rendeltetés szerinti csoportosításban nézve júniusban valamennyi ágazatcsoportban csökkentek az árak. A belföldi értékesítésen belül a legkisebb árindex a tartós fogyasztási cikkeket gyártó, valamint energiatermelő ágazatokat jellemezte, 2,2-1,2 százalékos eséssel. Az exportértékesítésben az energiatermelő ágazatok árai 4,2 százalékkal csökkentek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatok kiviteli árai májushoz viszonyítva változatlan szinten maradtak.

(KSH)

Ajánlat:

KSH