Csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala az év első négy hónapjában 6,3 százalékkal, áprilisban 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára az első négy hónapban 10,7 százalékkal csökkent, míg az élőállatok és állati termékek termelői ára 0,2 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Tavaly az első négy hónapban az árak 21 százalékkal, áprilisban 18 százalékkal nőttek éves összehasonlításban - emlékeztet a KSH jelentése.

Az idén az első négy hónapban a gabonaféléket 34,6 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették, mint egy évvel korábban. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 2,3 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára az alma és a körte múlt évi alacsony felvásárlási átlagárának következtében 69, a zöldségféléké több mint 16 százalékkal nőtt.

Január és április között a vágóállatok közül a vágósertés termelői ára 1,5 százalékkal, a vágóbaromfié 4,6 százalékkal csökkent. A tehéntej ára 3,7 százalékkal nőtt, a tyúktojásé pedig 3,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

(MTI)

Ajánlat:

KSH