Az E.On megveheti a Ruhrgast

Vágólapra másolva!
A német szövetségi gazdasági minisztérium bizonyos kikötésekkel engedélyezte az E.On konszernnek, hogy megvegye a Ruhrgast - szivárogtatta ki csütörtökön a berlini kabinet. Bár a döntést hivatalosan pénteken jelentik be, az E.On még szerda este megállapodott tulajdonostársaival, hogy 4,1 milliárd euróért megveszi tőlük a Ruhrgas részvényeinek maradék 40 százalékát.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tárca feltételként azt szabta, hogy az E.On-nak és a Ruhrgasnak meg kell válnia a keletnémet VNG energiaszolgáltatóban lévő - együttesen 42 százalékos - részesedéstől, és jobb piacra jutást kell biztosítani versenytársainak.

Az E.On ezzel a lépésével a szövetségi kartellhivatal döntése ellenében viheti keresztül tervét: a versenyhivatal január végén ugyanis nemet mondott az akvizícióra. Werner Müller gazdasági miniszternek - aki korábban azt mondta, hogy pártolja a tranzakciót - jogában állt felmentést adni a kartellhivatal döntése alól.

A miniszteri engedély megadásában bízva az E.On már szerda késő este megállapodott a Shell-lel és az Exxon Mobillal, valamint a TUI/Preussag turisztikai céggel, hogy 4,1 milliárd euróért megveszi tőlük a Ruhrgas maradék 40 százalékát.

(MTI)

Ajánlat:

E.On

Ruhrgas

Korábban:

Az E.ON nem vehet a Ruhrgasból
(2002. február 28.)