Előbbre lépett Budapest

2002.01.14. 8:14

A Healey&Baker Nemzetközi Ingatlan Tanácsadó cég felmérése szerint a munkaerő költsége, az irodához jutás lehetőségei, valamint a cégek működési feltételei tekintetében Budapest idén két helyet lépett előre - immár a 22. helyen áll - az európai városok rangsorában. A munkaerő költségei szempontjából a főváros a legkedvezőbb pozíciót foglalja el a kontinensen.

Az ingatlan-tanácsadó cég által létrehozott Európai Városok Felmérése keretében minden évben megkérdezik az 500 legfontosabb európai cég vezetőjét arról, hogy üzleti tevékenységük szempontjából miként értékelik a legnagyobb városokat a meghatározott kategóriák szerint, illetve milyen befektetéseket terveznek a jövőben. A nagyvárosok egyre élesebb versenyt folytatnak a befektetőkért, s ez a felmérés segít meghatározni, hogy milyen tényezőkre kell hangsúlyt fektetniük, illetve mely területek szorulnak fejlesztésre.

A legfrissebb üzleti felmérés alapján Budapest az üzleti lehetőségek szempontjából a korábbinál kedvezőbb helyet foglal el a városok rangsorában: a 24.-ről a 22. helyre lépett előre, amely elsősorban a kormány kedvező adópolitikájának és a pénzügyi ösztönző eszközöknek köszönhető. Fővárosunk a rendelkezésre álló irodák mennyisége és minősége szempontjából is előrelépett.

A vállalatok számára kiemelt fontossággal bírnak a kommunikációs lehetőségek, ám az első és legfontosabb szempont a piac közelsége. Ebben a tekintetben Budapest 2000-ben a 25. helyen állt, 2001-re azonban a huszadik helyre lépett előre. A cégek telephelyének kiválasztása szempontjából a szakképzett munkaerő a második, a költségek a harmadik helyen szerepelnek a döntést meghatározó tényezők sorában. Az élet minősége az adott országban a legkevésbé fontos szempont a vállalatok számára - derül ki a Healey&Baker felméréséből.

Budapest a munkaerő költségeinek tekintetében az első helyet érte el. A kormány által biztosított működési feltételek szempontjából az ír főváros, Dublin viszi el a pálmát (Budapest ebben a vonatkozásban az 5. helyen áll), az irodához jutás feltételei szempontjából Berlin helyzete a legkedvezőbb (a magyar főváros a 11.), Lisszabonban térülnek meg leghamarabb az irodaköltségek (Budapest a 6.), Párizsban a legkedvezőbb a városon belüli közlekedés (29.-ek vagyunk), az élet minősége pedig Barcelonában a legjobb (Budapest a 28.). Érdekesség, hogy a cégvezetők fantáziáját leginkább Prága szépségeinek felfedezése mozgatja meg - Budapest e tekintetben az előkelő 3. helyet foglalja el -, míg a legjobb képet London, Dublin, Barcelona és Párizs alakította ki magáról.

A felsorolt szempontok alapján Budapest összességében jobb eredményt ért el, mint például Bécs, Koppenhága vagy Róma. Hasonlóan előrébb lépett a rangsorban Brüsszel (az 5. helyről a 4.-re), Zürich (9.-ről a 7.-re), Genf (16.-ról a 12.-re), Stockholm (17.-ről a 15.-re), Hamburg (20.-ról a 18.-ra), Bécs (26.-ról a 23.-ra), valamint Helsinki (28.-ról a 26. helyre).

(Népszava)