A British Petrol 4,5 milliárd dolláros beruházása segítségével új olajipari óriáscég jöhet létre Oroszországban - értesült a Wall Street Journal hétfőn. A befektetés - amely megvalósulása esetén a legnagyobb külföldi beruházás lenne az országban - azt jelzi, hogy Nyugat-Európa egyre kevésbé kíván függeni a közel-keleti olajtól.

A brit cég 4,5 milliárd dolláros beruházása nyomán három orosz társaság egyesülne; ezek egyike az OAO Szidanko már most is 25 százalékban a British Petrol (BP) tulajdonában van. Az új vállalat - melyben a tervek szerint a BP 33-50 százalékos részesedéssel rendelkezne - Oroszország harmadik legnagyobb olajcége lenne, és a világ legnagyobb olajtársaságainak tízes listáján is helyet követelne magának.

A lap úgy értesült, hogy a megállapodás részleteit még ezen a héten nyilvánosságra hozhatják, bár a tárgyalások jelenleg is folynak, és a megegyezés nem biztos, hogy megszületik.

A Wall Street Journal értékelése szerint a BP terjeszkedése illeszkedik abba a folyamatba, melynek során Nyugat-Európa csökkententeni kívánja függőségét a Közel-Keleten termelt olajtól. Oroszország - mint Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb olajtermelője - eddig is a terjeszkedés természetes célpontjának számíthatott volna, de a vezetékhálózat fejletlensége és az olajtankerek számára megfelelő kikötők alacsony száma, valamint az országban burjánzó korrupció eddig visszatartotta a befektetőket.

A lap szerint az új olajcég létrejötte a javuló diplomáciai viszonyt is jelzi, és további cégeket ösztönözhet oroszországi befektetésre.