A PSZÁF szerint elferdített dokumentum került elő

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elferdített változatnak tartja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumot. Korábban a felügyelet enöke ezt az anyagot említette brutális megveréséének egyik lehetséges okaként.

A Nemzetbiztonsági Hivatal jelenleg vizsgálja a szóban forgó dokumentumot, amelyről egyelőre nem tudni, hogy ki készítette, ugyanakkor a jelentés olyan bizalmas információkat is tartalmaz, amelyek állítólag a felügyelet munkatársainak zárt, parlamenti meghallgatásakor hangoztak el - írja a radio.hu. Ugyancsak a Magyar Rádió honlapján olvasható az a cáfolat is, amelyben a PSZÁF egy elferdített változatnak nevezi a nyilvánosságra hozott anyagot. A felügyelet szerint a dokumentum megállapításai hibásak, továbbá számos hamis következtetést tartalmaz.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szó szerinti részletei:

"Jelentés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének működésével (2000-2002) kapcsolatos adatgyűjtés állásáró"l(...)

I. Előzmények

2000. októberében nevezték ki Szász Károlyt elnöknek a felügyelet élére jelenleg évi 70 milliós fizetéssel. A korábbi elnökhelyettes mellé Szász hozta Dr. Sáray Évát, akinek éves szinten 60 millió forint körüli most a jövedelme. Mindezt annak a tükrében kell megítélni, hogy közvetlen a kinevezések előtti időszakban hirdette meg a felügyelet takarékossági programját. Ráadásul a két vezető jövedelmének biztosítása végett a felügyelet kénytelen volt felrúgni a korábban jól működő ösztönző-rendszerét, így a dolgozók motivációja és jövedelme jelentősen megcsappant.

Szász korábban a HypoBank, majd a Konzumbank vezérigazgatója volt, de államigazgatási gyakorlata nem volt a kinevezése előtt. A dolgozók elmondása szerint az elnök - éppen ebből fakadóan - a piaci elvek szerint vezeti a Felügyeletet. Gera Károly Szász Károly elnök jobbkezeként, vele egyidejűleg került a felügyelet biztonsági osztályának élére. Korábban Gera katonai felderítő volt, a felügyeletnél az ő nevéhez fűződik a későbbiekben részletezett biztonsági rendszer kiépítése.

II. Székház-ügy

1. Csalogány utcai székház
A felügyelet a tulajdonát képező Csalogány utcai székházat, amit 1991-ben 400 millió forintért vásárolt, ingyenesen átadta a Pénzügyminisztériumnak. Abban az esetben, ha harmadik személynek értékesítette volna, úgy közel 500 millió Ft nyereséget könyvelhetett volna el a tranzakción. A volt gazdasági igazgató szerint ez abszolút gazdaságtalan döntés volt.

2. Ybl Palota
Az eladás következtében a székház nélkül maradt Felügyelet kénytelen volt bérbe venni egy másik ingatlant. Erre nézve közbeszerzési eljárás került kiírásra. A legjobb ajánlatot tevő Lindner Budapest Kft-vel az Ybl Palota bérbevételére nézve megegyezés született, majd a Felügyelet vezetése azon oknál fogva, hogy az Ybl Palota területe kisebb, mint amennyit a pályázatában megjelölt, felmondta a szerződést, még a beköltözés előtt.

A pályázaton második WestEnd időközben visszalépett, így a harmadik Imperiál Kft-vel szerződött a Felügyelet (Krisztina Pláza). Az Imperiál ajánlata azonban nem az igényelt területnagyságnak felelt meg, hanem annál jóval nagyobb terület bérbeadását (+400 m2) tette lehetővé. Felmerül így annak a kérdése, hogy érvényes volt-e egyáltalán az Imperiál ajánlattétele. Amennyiben jogszerűtlen volt az Ybl Palotára vonatkozó szerződés felmondása, úgy a közbeszerzési törvény értelmében jogszerűtlen volt az is, hogy a Felügyelet a harmadik, Imperiállal szerződött.

A Lindner Budapest Kft. természetesen nem nyugodott bele a szerződés felmondásba, és perre vitte az ügyet, amely jelenleg is folyik. Mi lehet a per eredménye? Amennyiben a Lindner Budapest Kft. keresete megáll, azaz a felmondással szerződésszegést követett el a Felügyelet, úgy a bíróság érvénytelennek állapítja meg a felmondást, azaz a Felügyelet köteles lesz az eredeti bérleti szerződésnek megfelelően kibérelni az ingatlant, vagy kártérítést fizetni. Amennyiben ez így van akkor megállapítható, hogy a vezetés több 100 milliós kárt okozott a Felügyeletnek.

IV. Politikai tisztogatás

A megfigyelésekkel a Felügyelet állandóan kutatta a régi és az új dolgozók politikai hovatartozását. A választások nem a Szász féle vezetés szándékai szerint alakultak. Ennek következtében azon vezető beosztású dolgozóknak, akikről Szász és Gera kinyomozta, hogy nem a Fidesz pártján állnak, néhány hét alatt vezetői beosztása visszavonásra került és/vagy vidéki munkakört ajánlottak fel nekik, majd - ha a dolgozók önként nem hagyták el a szervezetet - fegyelmi eljárással megspékelve elbocsátásra kerültek. Ez csak a felső vezetésből kb. 20 főt érintett!

[origo] - MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK