Az SZDSZ visszaállítaná a négynapos matricát

Kezdeményezni fogja a nyári turistaszezonban, a június 13-tól augusztus 28-ig megvásárolható négynapos autópálya-matrica visszaállítását Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, aki elmondta: becslése szerint nem érte veszteség a költségvetést a matrica bevezetésével.

A szabad demokrata pártelnök elmondása szerint minden várakozást felülmúló siker volt az 1000 forintba kerülő, az M1, M3 és M7-es autópályán érvényes négynapos autópálya-matrica. Megjegyezte, hogy becslése szerint nem érte veszteség a költségvetést sem. Kuncze emlékeztetett: az előzetes kalkulációk 400-500 millió forintos bevételkieséssel számoltak.

Az SZDSZ elnöke közölte: megfontolásra ajánlja a gazdasági tárcának, hogy maradjon meg a négynaposmatrica-rendszer, majd megjegyezte, hogy ezt kezdeményezi is majd.

Manninger Jenő volt közlekedési államtitkár csütörtökön közleményben tájékoztatta a távirati irodát arról, hogy a Fidesz Balaton-parti képviselői kezdeményezték Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternél, hogy a négynapos matrica értékesítését hosszabbítsák meg.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy folyik a négynapos autópálya-matrica adatainak értékelése, és a tárca várhatóan napokon belül dönt az új konstrukció jövőjéről.

Az előzetes adatok szerint június 13-tól augusztus végéig mintegy 1,2 millió D1 kategóriájú négynapos autópálya-matricát értékesített az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. A GKM korábbi közlése szerint a négynapos matrica hatására 15-20 százalékkal nőtt az autópályát használók aránya.

KAPCSOLÓDÓ CIKK