3,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Szeptemberben az ipari termelői árak színvonala 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 3,3 százalékkal tavaly szeptemberhez viszonyítva - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Az ipari belföldi értékesítési árak szeptemberben havi szinten 0,4 százalékkal emelkedtek, 12 havi növekedésük pedig 9,1 százalékot tett ki. Az exportértékesítés forintban számított havi termelői árai 0,3 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az augusztusinál, és 1,3 százalékkal csökkentek tavaly szeptemberhez képest.

A forintban mért exportértékesítési árak csökkenését döntően a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint szeptemberben - éves összehasonlításban - az euróval és a dollárral szemben is erősödött.

A belföldi értékesítésben a legmagasabb havi termelői áremelkedés, 1,5 százalék a vegyi anyagoknál alakult ki. Folytatódott az árnövekedés, bár a korábbi hónapokhoz képest mérsékeltebb ütemben a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékeknél. A belföldi értékesítés mintegy 27 százalékát képviselő élelmiszer-ágazatban az árak nem változtak.

Lassabban bővül az ipar termelése/uzletinegyed/makro/20041015lassabban.html