A Mol megszünteti a 91-es benzin forgalmazását

A hazai járműpark átalakulására miatt, 2004. május 31-ével a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt. megszünteti a 91-es oktánszámú EN91 (Tempo 91) motorbenzin gyártását és hazai forgalmazását. A 91-es üzemanyag helyettesítésére március 1-étől az olajtársaság egy 95-ös oktánszámú keverék üzemanyagot vezet be - derül ki a Mol [origo]-hoz eljutatott közleményéből.

A közlemény szerint a magasabb oktánszámú üzemanyagra történő átállás nem igényel semmilyen műszaki beavatkozást, hiszen az alacsonyabb oktánszámú motorbenzinre beállított motorok a magasabb oktánszámúval minden műszaki probléma nélkül üzemeltethetők, sőt: egyes járműtípusok, ill. motorkonstrukciók esetén a váltás kifejezetten előnyös lehet.

Hasonló minőségi változásra a korábbiakban is volt már példa a Mol Rt. történetében: a '90-es évek második felében a 92-es oktánszámú motorbenzin kivonásával a káros anyag kibocsátása a korábbi érték töredékére csökkent, az ólmozott 98-as oktánszámú üzemanyag 1999-ben történt kivonásával pedig teljesen megszűnt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK