Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás alapítója továbbra is a leggazdagabb ember az Egyesült Államokban, a Forbes magazin adatai szerint. Az idei a tizenegyedik egymást követő év, amikor Gates vezeti a 400 leggazdagabb amerikai listáját - írja a BBC News Online.

Bill Gates magánvagyonát 48 milliárd dollárra teszi a Forbes, míg a második helyezett Warren Buffet 41 milliárd dollárt gyűjtött össze az évek során.

A 400-as listán szereplő üzletemberek összvagyona 45 milliárd dollárral nőtt egy év alatt, elsősorban a világgazdaság bővülése miatt. A listán szereplők közül 313 fő mondhatja magát dollármilliárdosnak.

A technológiai cégek tulajdonosai, alapítói változatlanul előkelő helyen szerepelnek a listán, a szektort érintő problémák ellenére. Jól mutatja ezt, hogy a lista harmadik helyén Paul Allen, a Microsoft társalapítója, a kilencediken Michael Dell, a hasonló nevű számítástechnikai cég vezére, a tizediken pedig Larry Ellison, az Oracle vezetője áll.

Először került fel a listára Szergej Brin és Larry Page, a Google alapítópárosa, miután a társaság papírjait bevezették a tőzsdére. A lista legfiatalabb tagjai is ők, a 43. helyen állnak 4-4 milliárd dollárral.

A lista első tíz helyéből öt helyet a Walton család tagjai foglalnak el, akik vagyonukat a Wal-Mart áruházláncból szerezték. A Forbes adatai szerint a kaszinókat működtető Steve Wynn növelte legnagyobb mértékben, 100 százalékkal a vagyonát, amely így 1,3 milliárd dollárt tesz ki. Az idei legnagyobb vesztes Jeff Bezos, az Amazon.com könyvkereskedő áruház tulajdonosa, aki 800 millió dollárt veszített vagyonából, de még így is a Forbes listájának 38. helyén áll - írja a BBC News Online.