A terror ellenére töretlen az utazási kedv

Vágólapra másolva!
Nem törte meg az utazási kedvet a londoni merényletsorozat. A légitársaságok és az utazási irodák elenyésző számú visszamondott útról, vagy lemondott londoni repülőjegyről számoltak be az [origo]-nak. Az általunk megkérdezett biztosítótársaságok kijelentették: megtérítik a londoni robbantások okozta károkat. Bár egyelőre nem indult be ilyen folyamat, egyes biztosítók szerint nem elképzelhetetlen, hogy az uatsbiztosítások ára emelkedik a jövőben.
Vágólapra másolva!

"Normális a közlekedés Budapest és London között" - nyilatkozta az [origo]-nak Borsos György, a Sky Europe légitársaság magyarországi igazgatója. Borsos elmondta: felajánlották az utasoknak, hogy ingyenesen már járatra írják át jegyeiket, ám ezzel senki sem kívánt élni.

A Sky Europe csütörtöki stanstedi járata telt házzal tért haza, igaz negyvenöt perces késéssel szálltak fel, mert bevárták a hatalmas forgalmi dugó miatt késő utasokat. Borsos György elmondta, hogy péntek reggeli londoni járatuk a megszokott utaslétszámmal szállt fel, csak a szokásos 5-8 százaléknyi utas nem jelent meg. A Sky Europe foglalási központja nem jelezte, hogy az utasok a szokásosnál nagyobb tömegben mondanák le foglalásaikat.

Néhány pánikba esett magyar a konzulátuson keresztül kért segítséget kevéssel a terrortámadás után, mert szerettek volna a tervezettnél hamarabb haza utazni. Volt olyan légitársaság, amelyik gond nélkül átírta a jegyeket egy korábbi járatra, de volt olyan is, ahol ezért nagyon sok pénzt kértek - mondta pénteken az [origo]-nak Abelovszky György londoni magyar főkonzul. Mára azonban a magyarok többsége elállt a tegnapi kéréstől és addig maradnak, ameddig eredetileg is tervezték.

Alig néhány beérkezett átírási kérelemről számolt be az az [origo]-nak Kázmér Natasa, a Wizzair kommunikációs igazgatója. A csütörtöki londoni merénylet a Wizzair mintegy kétezer utasát érintette. Összesen tizenhárman késték le a gépet a robbantások után kialakult közlekedési dugók miatt.

A Wizzair felajánlotta utasainak, hogy A merényletektől számított egy héten belül átjelentkezhetnek más városokba közlekedő járataikra. Azok akik egyelőre nem döntötték el, hogy utaznak-e, vagy sem három hónapig felhasználhatják erre a hétre szóló foglalásukat.

"A British Airwaysnél eddig minimális mennyiségű, mindössze 15 íratta át más napra londoni jegyét" - mondta az [origo]-nak Molnár Ferenc, a British Airways magyarországi ügyvezetője. Molnár szerint eddig senki sem töröltette londoni útját. A terrortámadások hatására szigorították a biztonsági előírásokat, ezért Molnár azt javasolja, érdemes előbb kimenni a londoni gépekhez.

"Nem vette el az utazási kedvet a támadás" - nyilatkozta az [origo]-nak KOmora Zoltán, az IBUSZ kereskedelmi igazgatója. Összesen három esetben mondtak le lonodni utat csütörtökön, ők visszakapták a pénzüket, néhányan a kiutazás dátumát módosították. Komora kedvező jelnek tekinti, hogy a lonodni hírek ellenére pénteken két, egyenként negyven fős csoportos foglalás érkezett az irodához Lopndoni útra.

A Fehérvár Travel úgy tájékoztatta lapunkat, hogy eddig senki sem mondta vissza londoni utazását. "Az emberek csak azért érdeklődnek, hogy indul-e az út, tudjuk-e mi a helyzet" - mondta Blauman Elvira, a Fehérvár Travel kereskedelmi vezetője. Az iroda a hét végén indítja útnak Londonba következő csoportját.