Az infláció többszörösével drágulhat a vízdíj

Vágólapra másolva!
Értesülések szerint 2006 elején jelentős kőzműdíjemelésre számíthatnak a fővárosiak; a várható inflációnál jóval nagyobb mértékben drágulhatnak egyes közműszolgáltatások, elsősorban a víz- és csatornadíjak tarifái.
Vágólapra másolva!

Budapesten jövőre a várható inflációnál jóval nagyobb mértékben drágulnak egyes közműszolgáltatások, elsősorban a víz- és csatornadíjak tarifái - értesült fővárosi képviselőktől pénteken az MTI. A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyal a díjemelési javaslatokról, amelyekről november 24-én dönt a Fővárosi Közgyűlés.
(Jövőre a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium egyaránt 2 százalék körüli inflációt vár.)

A temetkezési szolgáltatásnál átlagosan 5,6 százalékos, a szemétszállításnál 5,68 százalékos, a csatornahasználatnál 5,85 százalékos, a vízdíjnál és a szennyvíz-szippantásnál pedig 5,9-5,9 százalék lesz a tarifadrágulás mértéke, azaz a várható infláció csaknem háromszorosa. E közszolgáltatásoknak 15 százalékos az áfája, így az 5 százalékpontos törvényi csökkentés nem érinti ezeket.

A lakossági távhődíj mértéke változatlan marad. A kéményseprésnél lesz ugyan 4,2 százalékos tarifaemelés, mivel azonban 25-ről 20 százalékra csökken e szolgáltatás áfája, így gyakorlatilag nem változik a kéményseprésnél sem a díj.

A BKV tarifáiról várhatóan csak decemberben dönt a közgyűlés, amelynek novemberi programjában nem szerepel ez a kérdés. A városvezetés már hetekkel ezelőtt azt a javaslatot támogatta, hogy átlagosan 10 százalékkal emeljék a BKV-jegyek árait.