Mol: Folyamatos a gázszállítás

Vágólapra másolva!
A Gazprom e pillanatban is teljesíti szerződéses kötelezettségeit, és folyamatosan szállítja a gázt Magyarországnak - közölte a Mol Földgázszállító Rt. elnöke pénteken. Közben a Gazprom vezére megerősítette, hogy január elsején leállítják az ukrán szállításokat, ha addig nem sikerül megállapodni.
Vágólapra másolva!

A Mol Földgázszállító Rt., valamint a Mol-csoporthoz tartozó Földgáztároló Rt. és a Földgázellátó Rt. vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon elmondták: felkészültek a téli ellátásra, és a földgáztárlókban még több mint 2,4 milliárd köbméter gáz van.

Magyarországon éves szinten 14 milliárd köbméter gázt használnak fel, amit a hideg, illetve a meleg plusz-mínusz 0,8 milliárd köbméterrel korrigálhat - mondta Zsuga János, a Földgázszállító Rt. vezérigazgatója. A felhasznált gáz 80 százaléka import, a hazai kitermelés pedig maximálisan 9,5 millió köbméter naponta.

A rendszerkapacitásokat figyelembe véve Magyarországon naponta legfeljebb 99 millió köbméter gáz használható fel, ám ekkora fogyasztására még nem volt példa. A legnagyobb, napi 90 millió köbméteres felhasználás egyébként idén február 9-én történt.

Ha a napi felhasználás meghaladná a kapacitásokat, illetve a napi szintű egyensúly megbomlana, tehát a beérkező mennyiség kisebb lenne, mint a felhasználandó, akkor a társaság a Magyar Energia Hivatal egyidejű értesítésével gázellátási korlátozást rendelhet el - közölte Zsuga János.

Először az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó ipari és mezőgazdasági termelőknél úgy, hogy a korlátozás technológiai károkat ne okozzon. A következő kategória az óránként 2500 és 500 köbméter közötti fogyasztóké, míg a harmadikba valamennyi ipari és mezőgazdasági termelő bele tartozik. A negyedik kategóriába a kommunális felhasználók tartoznak, az ötödikbe pedig a lakosság. Magyarországon legutóbb a nyolcvanas évek közepén rendeltek el korlátozást, de csak az egyes és a kettes kategóriában.

Az alternatív megoldások költségesek

Magyarországon az ellátást alapvetően befolyásolja a keleti, orosz import. Alternatív megoldásként ugyan terveznek egy 1,2 milliárd köbméteres gáztárolót - az ezzel kapcsolatos törvénytervezet már elkészült - ám ez 130-150 milliárd forintba kerül.

Az orosz függőség oldásának másik lehetséges módja a Törökországból Bulgárián és Románián, valamint Magyarországon át Nyugat-Európába vezető Nabucco vezeték, ám ez 5 milliárd eurós befektetést igényel. A harmadik megoldás egy horvátországi cseppfolyós tárló megépítése lenne, ami szintén sokba kerülne.

A korlátozással kapcsolatban a tájékoztatón elmondták, hogy az import 100 százaléka biztosan nem fog kiesni, legfeljebb 15-20 százaléka. Ez a kiesés azonban még nem járna az egyes, kettes és hármas kategória esetében automatikus korlátozással. A korlátozás csak akkor lenne, ha folyamatosan mínusz 8 fok alatt lenne a napi hőmérséklet.

A Mol-csoport szakemberei azonban kiemelték: a kommunális és lakossági fogyasztók esetében ebben az esetben sem lenne korlátozás, mert ezek ellátásra elegendőek a rendelkezésre álló készletek.

Az EU is tárgyal

Az Európai Unió január 4-re összehívta energiaügyi illetékeseinek ülését az orosz-ukrán gázvita nyomán előállt helyzet megvitatására - jelentette be Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Bizottság szóvivője. Tardio szerint a cél a felkészülés minden eshetőségre és közös álláspont kidolgozása.

Ha nincs megállapodás, nincs gáz

A Gazprom ultimátumot intézett Ukrajnához/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051223agazprom.html

Közben a Gazprom vezére pénteken megerősítette, hogy az orosz monopólium január elsején leállítja az ukrán fogyasztóknak szánt szállításait, ha addig nem jön létre megállapodás a gázárvitában.

Ha Ukrajna újévig nem ír alá megállapodást a gázvásárolásokról, akkor a Gazprom január elsején délelőtt tízkor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) teljesen leállítja az ukrán fogyasztóknak orosz területről küldött szállításokat - mondta Alekszej Miller az orosz NTV csatornán a Gazprom operatív törzsének ülése után, amelyen részletes tervet hagytak jóvá az európai fogyasztóknak szánt szállítások biztosítására.

A Gazprom csütörtökön közölte, hogy eddigi hétmilliárd köbméteres gázimportjának 30 milliárdra való növelésében állapodott meg 2006-ra Türkmenisztánnal, 65 dolláros áron az eddigi 44 helyett. Sőt, az orosz gázmonopólium állítólag az első negyedévre 15 milliárd köbmétert, vagyis a türkmén készlet túlnyomó részét szeretne, ezzel viszont jóformán semmit sem hagyna Ukrajnának. Megfigyelők szerint a Türkménbasi kihasználja az orosz-ukrán viszályt a türkmén gáz árának felsrófolására.

Konzervatív előrejelzések szerint, ha Ukrajna nem számíthat a türkmén gázra, akkor három héttel a január elsejei exportstop után energiaellátási gondjai lesznek. Radikális prognózisok szerint az első energiaproblémák Ukrajnában már két nappal azután jelentkeznek, hogy a Gazprom 15 százalékkal csökkenti a nyomást a Szojuz vezetékrendszeren.

Putyin elutasította az ukrán ipar támogatását

Az orosz elnök végleg elvetette az ukrán ipar szubvencionálását a Gazprom gázmonopólium által - állapította meg a Kommerszant pénteki számában, igazat adva Vlagyimir Putyinnak abban, hogy Ukrajna nem maradhat Oroszország gazdasági partnere, miután az ukrán vezetőség a Kreml közvetlen politikai ellenfelévé vált.

"Egy dolog szubvencionálni azokat a szomszédjainkat és barátainkat, akik velünk együtt lábalnak ki a tervgazdaság nehézségeiből, és más dolog dotálni az Ukrajnában megtelepedő indiai vállalkozókat" - idézte a liberális orosz lap Putyint. (A legnagyobb ukrán acélművet, a Kryvorizhstalt az indiai származású brit milliárdos, Lakshimi Mittal óriáscége, a Mittal Steel nyerte el egy októberi árverésen).

A Kommerszant szerint azonban az indiai üzletre való utalással Putyin egyértelművé tette: a narancsszínű forradalom egész öröksége a Kreml számára elfogadhatatlan politikai partnerré tette Kijevet.