Nagy bankok fölözik le a hasznot Romániában

Vágólapra másolva!
A nyolc legnagyobb román bank termeli a romániai bankszerktor profitjának 90 százalékát. Az Erste tulajdonában lévő BCR az egész romány bankszektorban termelődő profit harmadát könyvelheti el. A legnagyobb román tulajdonú bank, a Transilvania Bank profitrészesedése 3,9 százalékra emelkedett.
Vágólapra másolva!

Romániában nyolc vezető bank adja az egész bankrendszer nyereségének 90 százalékát - írta pénteki számában a Bursa napilap. Az osztrák Erste Bank tulajdonában lévő, piacvezető BCR kereskedelmi bank tavaly 202 millió euróra növelte adózott eredményét - ez az összes bank eredményének több mint harmada -, piaci részesedése 25,7 százalékra emelkedett.

A francia Societe Generale csoporthoz tartozó Román Fejlesztési Bank (BRD) a második a sorban, piaci részesedése 15 százalékos, tavalyi eredménye 165 millió euró volt. A Raiffeisen 51 millió euró adózott eredményre tett szert tavaly, ez kétszerese az egy évvel korábbinak. Az ING Bank nyeresége 17 millió euró volt, ami fele a 2004. évinek a beruházások miatt. A HVB Banknak 40 millió euró volt az adózott eredménye, a Postabanknak 2,2 millióra rúgott a vesztesége elbocsátások miatt. A CEC takarékbank - amelyre egyebek mellett az OTP is pályázik - 20 millió eurós nyereséggel zárta a tavalyi évet, piaci részesedése 4,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 5,7 százalékról.

A Transilvania Bank - a legnagyobb bank Romániában, amely többségi belföldi tulajdonban van -, 64 százalékkal 27,5 millió euróra növelte adózott eredményét, piaci részesedése 1 százalékkal 3,9 százalékra emelkedett.