OÉT: kritizálják a bérmegállapodás felrúgását

Vágólapra másolva!
A nyugdíjakhoz és a családtámogatási rendszerhez biztosan nem nyúlunk - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén. A munkavállalói oldal részéről máris kifogásolták, hogy a benyújtott program nem teremt egyensúlyt, mivel túlzott terheket ró a bérből és fizetésből élőkre. A munkaaadói oldal részéről pedig egyértelműen a munkahely-megszüntetés programjának nevezték a kormány elképzeléseit, és bártárgyalások felülvizsgálatát kérték.
Vágólapra másolva!

Az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén nem alakult ki érdemi vita a kormány Új egyensúly programjáról, miután a munkaadói és munkavállalói szervezetek egyaránt jelezték, hogy még nem volt idejük részletesen áttanulmányozni a benyújtott törvényjavaslatokat. A kormányoldalról éppen ezért azt javasolták, hogy az OÉT szakértői bizottságai ismerjék meg először a javaslatokat, s ezután üljenek le ismét tárgyalni.

Az ülésen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bevezetőjében arra kérte a résztvevőket, hogy az elkövetkezendő tárgyalási időszakban, amennyiben valamelyik oldal kifogásol valamit a programban, akkor annak nevezze meg várható költségvonzatát is, és azt is, hogy miképpen ellentételezné azt. A miniszterelnök szerint abban egyetértés van, hogy az államháztartás reformja elkerülhetetlen, s ennek érdekében idén 350 milliárd forint, 2007-ben és 2008-ban pedig 1000-1000 milliárd forint vagy annál több pénz megtakarítására lesz szükség.

Mindezek érdekében a kormány a három nagy kiadási rendszeren belül az igazgatási, rendvédelmi és honvédelmi tételeknél átfogó reformmal akarja a megtakarításokat elérni, míg az ártámogatásoknál (közlekedés, gyógyszer, gáz) olyan új rendszert akar kialakítani, hogy ténylegesen azok fizessék meg a szolgáltatást, akik igénybe veszik. Ugyanakkor a szociális és jóléti kiadásoknál a nyugdíj és a családtámogatás rendszeréhez nem nyúlnak, mert ezek a csoportok megérdemelnek ennyi méltányosságot - fogalmazott a kormányfő.

A munkavállalói oldal részéről hangsúlyozták, egyetértenek azzal, hogy az államháztartás helyzetét rendbe kell tenni, ám visszautasítják azt az állítást, hogy a kialakult helyzet oka a jelentős bérnövekedés. A reálkereset emelkedését ugyanis az alapozta meg, hogy az elmúlt években a jövedelmeknél jobban nőtt a teljesítmény. A munkavállalói oldal részéről elfogadhatatlannak tartják, hogy a terhek nagy részét ismét a bérből és fizetésből élők fizessék, akik eddig is jelentős terhet vállaltak magukra.

A munkaadók részéről komoly kifogásként vetődött fel, hogy a kormány a most benyújtott javaslatával felrúgja a tavaly novemberben kötött bérmegállapodást. A munkaadói oldal ugyanis csak azért írta alá azt a dokumentumot, mert a kormány megígérte az egészségügyi hozzájárulás eltörlését, amit viszont most nem akar betartani. Ezért most a munkaadói oldal a bértárgyalások felülvizsgálatát kéri.