Leminősítette az S&P Magyarországot

Vágólapra másolva!
Leminősítette a Standard&Poor's Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását A mínuszról BBB pluszra. A hitelminősítő szerint 2014 előtt nem lesz euró az országban, és további rontást sem tart kizártnak. A hírt követően az euró 272 forintig erősödött, a tőzsde pedig esni kezdett. A magyar pénzügyminiszter nem ért egyet az indoklással.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő negatív kilátást lát indokoltnak, a magas deficit törékennyé tette a forintot, amennyiben a folyamatok nem változnak, további leminősítés következhet. Az S&P indoklásában a magas államháztartási hiányt és a magas adósságot emeli ki. Az állam túlköltekezése az egyik fő oka a folyó fizetési mérleg magas hiányának is.

A döntés a múltat minősíti - mondta Veres János pénzügyminiszter, a bejelentést követően összehívott sajtótájékoztatón. A leminősítés oka a pénzügyminiszter szerint elsősorban a bejelentett 8 százalékos hiány és nem az új intézkedések. Veres elmondta, hogy a tényt senki nem vitatja, hogy idén a hiány magas lesz. A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány által javasolt intézkedéscsomag hosszabb távon biztosíthatja a hiány alacsony szintjét. Veres szerint van egy politikai vita. A külföldiek a számok alapján ítélnek, nem a tényleges lehetőségek szerint. A hitelminősítők ugyanis a szociális támogatásokat radikálisan vágnák vissza, de a kormánynak ilyen drasztikus szándékai nincsenek. Nem akarják csökkenteni a nyugdíjakat és a családi pótlékot.( A kormány tervekről részletesebben itt olvashat)

Összességében a makroegyensúly igen ingatag. Az S&P szerint a most bejelentett kiigazító csomag impresszív, de együtt kell értékelni az elmúlt időszak eseményeivel, a hiány elszaladásával. Igen érdekes, hogy az S&P nem lát esélyt olyan mértékű deficitcsökkentésre, mint ami a bejelentett intézkedéseknél megemlítettek. Véleményük szerint a hiány az idei 11 százalékról 2009-re 6,8 százalékra mérséklődhet. Az S&P modellbecslése szerint az adósság 2009-re akár a GDP 74 százalékát is elérheti.

A pénzügyminiszter nem tartja reálisnak a hitelminősítő intézet által becsült államháztartási hiányra vonatkozó adatokat. Az intézet szerint a magyar államháztartási hiány az idén eléri a GDP 11 százalékát, 2009-ben pedig 6,8 százalék lesz. A jelenlegi költségvetési pálya mentén a bruttó államadósság 2009-ig a GDP 74 százalékára nő az idei 60 százalékról.

A hitelminősítő kizártnak tartja, hogy az eurót 2014 előtt bevezessék hazánkban. Az S&P szerint a forint továbbra is igen sérülékeny maradhat. Ha az adósság a legutóbbi időkben tapasztalt ütemben emelkedik, akkor újabb leminősítés jöhet.

A hír egyébként nem meglepő hiszen az S&P januárban már a fiskális politikát övező aggodalmakkal indokolva negatív kilátást fogalmazott meg Magyarország vonatkozásában, miközben a szuverén hitelbesorolást illetően megerősítette a korábbi megállapítását. A forint és a tőzsde akkor és most is eséssel reagált a kellemetlen hírre.Gyengült a forint is a bankközi devizapiacon a csütörtökön 14 óra után bejelentett hírre. A bejelentés előtt az eurót 269,75/85 forinton jegyezték, utána 272,30/40 forintig emelkedett az uniós valuta jegyzése.
Az állampapírok piacán 20 bázisponttal ugrottak fel a hozamok.

Nem meglepő

Várható volt a leminősítés Németh Dávid, az ING Bank makro-elemzője szerint. Németh az [origo]-nak elmondta: az elmúlt héten közzétett hiányadat már mindenképpen abba az irányba mutatott, hogy változni fog Magyarország hitelmegítélése. Ugyanakkor az elemző szerint az S & P igen gyorsan reagált a megszorító intézkedések közzétételére.

Németh nem zárta ki, hogy a harmadik nagy minősítő, a Moody's is csatlakozik a Magyarországot már korábban leminősító Fitch-hez, és a Standard & Poor's hoz. Az ING elemzője elmondta: a nagy minősítők által a választásokig adott türelmi idő lejárt, mostantól tetőznek a rossz hírek.

Németh szerint ugyanakkor a mostani "gazdasági negatív csúcs" tényleges lépésekre ösztönözheti a vezetést, kérdés, hogy a megszorító intézkedések mennyire puhulnak fel a parlamentben. Németh szerint az ország megítélése hosszabb távon még javulhat is, amennyiben sikerül leszorítani az államháztartás hiányát.

Szintén nem lepődött meg az S & P döntésén Hont András a Hamilton Tőzsdeügynökség elemzője. Hont elmondta: a döntés hatására azonnal támadás indult a forint ellen. Az euróhoz képest 269-ről 272,10-re tornázták föl az árfolyamot, azóta a forint ismét erősödni kezdett.

Hont szerint azonban a Standard & Poor's döntésének nem lesz hosszú távú piaci hatása. A Hamilton elemzője szerint a forint legfeljebb 275-ig gyengülhet az euróhoz képest. Hont András elmondta: a piacot jelenleg sokkal jobban érdekli a monetáris tanács kamatdöntése, a jövő héten már ez alakítja majd a forintárfolyamot.