A Molnak fontos a szerb NIS megszerzése

Vágólapra másolva!
Az orosz LUKoil számára kevésbé fontos a privatizálás előtt álló szerb NIS (Naftna Industrije Srbije) megszerzése, mint térségbeli konkurensei, így a magyar Mol vagy az osztrák OMV számára- közölte egy orosz elemző.
Vágólapra másolva!

A LUKoil, amely ugyancsak stratégiai érdekzónájának tekinti a Balkánt, feltétlenül részt vesz ugyan a NIS 25 százalékának eladására októberben meghirdetendő pályázaton, de túlfizetni nem fogja - vélte a moszkvai Troika Dialog befektetési bank elemzője a Vedomosztyi című üzleti lap hétfői számában.

Valerij Nyesztyerov szerint meglehet, hogy a LUKoil amúgy sem felelne meg vevőként a szerb hatóságoknak, mert az orosz óriáscéggel monopolista szereplőként jelenne meg a balkáni ország olajpiacán.

Az a vállalat, amely a NIS 25 százalékát elnyeri, néhány év múltán annak 49 százalékos tulajdonosává válhat, ha legalább 800 millió dollárt fizet a részesedésért - jegyezte meg a lap. Nyesztyerov 1,2-1,5 milliárd dollárra értékelte a NIS-t.

A Vedomosztyi szerint a szerb kormánynak a NIS privatizációjában tanácsokat adó Raiffeisen Investment és Merrill Lynch a LUKoilon, a Molon és az OMV-n kívül eddig a görög Hellenic Petroleumot, a lengyel PKN Orlent, valamint egy izraeli céget keresett meg a potenciális vevők közül.