Bevándorlók pörgették fel a brit gazdaságot

Vágólapra másolva!
A közép-európai bevándorlóknak köszönheti a vártnál jelentősebb gazdasági növekedést Nagy-Britannia. Az egyik gazdaságkutató szerint 2006-ban összesen 2,8 százalékos gazdaságnövekedéshez segíti hozzá a briteket a beáramló közép-európai munkaerő. Azoknak sem lett igaza, akik arra figyelmeztettek, hogy a több százezer bevándorló miatt megnőnek a brit közkiadások.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban felpörgették a közép-európai bevándorlók Nagy Britannia gazdaságát. Az EU 2004-es bővítése óta összesen 600 000 közép-európai - elsősorban lengyel - talált munkát az Egyesült Királyságban. A brit kormány annak idején legföljebb 20 ezer emberrel számolt. A bevándorlók áradata azonban egyelőre nem állt meg.

A Centre for Economics and Business Research az eddig nyilvánosságra került adatok alapján 2,8 százalékra emelte 2006-os gazdasági növekedési előrejelzését. A szám "jóval" magasabb a brit kormány által jósolt bővülésnél.

Néhány napja az Ernst & Young Item Club, amely kincstári adatokra alapozza kutatásait, olyan jelentést tett közzé, amely szerint a jelenleginél 0,5 százalékkal magasabb növekedési potenciál van a brit gazdaságban amióta a közép-európai bevándorlók megjelentek. A kormány szerint a növekedést ugyanakkor nem kíséri infláció.

A munkaerő szabad beáramlása ellen agitálók 2004 előtt legfőképpen azzal érveltek, hogy a bevándorlók megterhelik majd az államháztartást, túl sokan veszik majd igénybe a Nagy-Britanniában ingyenes orvosi ellátást.

Az adatok azonban mást mutatnak: a bevándorlók generálta extra növekedésnek köszönhetően a brit büdzsé is terv fölötti bevételekhez jutott. Ráadásul az Angliában dolgozó közép-európaiak a brit átlagnál jóval kisebb mértékben veszik igénybe a brit társadalombiztosítás szolgáltatásait.