Magosz: Nehéz helyzetben a mezőgazdaság

Vágólapra másolva!
A gazdák és a földművelésügyi minisztérium között ismét feszültté vált a helyzet a tél közeledtével. Az őszi betakarítási munkák miatt egyelőre nincs tartós sztrájk, de utána könnyen alakulhat ki a 2005-öshöz hasonló széles körű demonstráció.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdákat már az uniós csatlakozás is nagyon nehéz helyzetbe hozta, mert a régi tagországoknál jóval alacsonyabb támogatási szint mellett kell versenyezniük. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy a még rendelkezésre álló forrásokhoz, a kínálkozó lehetőségekhez is nehezen, sokszor késve jutnak hozzá - mondta Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) főtitkára az [origo]-nak. A gazdák szerint a csatlakozás óta nem épült ki a teljes intézményrendszer a támogatások lehívásához. Vélekedésüket sajnos igazolja egy a napokban nyilvánosságra került adat: Brüsszel az aszályos nyár miatt uniószerte engedélyezte a mezőgazdasági támogatások 50 százalékának előrehozott kifizetését, ám a magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tud ezzel élni. Margittai Miklós, az MVH elnöke az [origo] kérdésére azzal indokolta ezt, hogy Magyarország még mindig a korábbi SAPS rendszert működteti, amelynek keretében nem lehet ilyen gyorsan megoldani az adatgyűjtést és ellenőrzést.

Az intervenciós kukoricafelvásárlás feltételeinek múlt heti brüsszeli szigorítása miatt egységesen tiltakozik a minisztérium a szakmai szervezetekkel. Véleménykülönbség csak az érdekérvényesítés módszereit illetően alakult ki: a gazdák szerint a kormány tiltakozó levele kevés az ügy megoldásához, ilyen jogsérelem esetén az Európai Bírósághoz kellene fordulni.

A gazdák feje nem csak az unió miatt fő, a magyar kormány megszorító intézkedései az összes társadalmi réteggel együtt az agráriumot is sújtják. Az ágazatban realizálható alacsony, 2-3 százalékos haszonkulcs könnyen fordulhat veszteségbe a kétszeres minimálbér után fizetendő közterhek után, ami a veszteséges vállalkozásokat is terhelő különadóval könnyen csődbe taszítja a tartalékokkal régóta nem rendelkező, de hitelekkel annál jobban terhelt vidéki vállalkozásokat. Az őstermelőktől pedig ráadásul további 60 milliárdot von el az új egyensúly csomag.

A mezőgazdaságból élőket a 1,5 millió hektár állami tulajdonban lévő földterület eladása is erősen aggasztja. Az árverések és pályázatok útján történő értékesítések az év elején kezdődtek, eddig 8500 hektár került magántulajdonba 3,1 milliárd forintért - mondta Benedek Fülöp. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszámolójában elismerte, hogy társas vállalkozás ugyan még nem szerzett földet, de a Mezőhegyesi birtokot a közeljövőben ilyen formában tervezik értékesíteni. A gazdák szerint a földalap célja a területek egyesítése lenne, az állami földek eladását nem lenne szabad megkezdeni a birtokrendezés előtt. A költségvetés bevételeit ugyanis nem így kellene növelni véleményük szerint. Ráadásul attól is félnek, hogy nem a mezőgazdaságban tevékenykedők kezébe kerülnek majd a földek, mert a magyar gazdáknak nincs elegendő tőkéjük és a nagy területek közös megvásárlására tett kísérleteiket elutasítják.

A gazdák a szüreti és betakarítási munkák megkezdésekor szembesültek a feketemunka új értelmezésével is. Az év elején elfogadott kék könyv rendszere és annak szigorú betartása erősen megnehezíti a mezőgazdasági idénymunkákat. Az új rendszerben a szomszédok, barátok, és távolabbi rokonok nem segíthetnek a betakarítási és szüreti munkákban, a munkaügyi ellenőrök és a szigorú, százezer forintos bírságok rémképe rettegésben tartja magyar vidéket. A kék könyv kiváltása arra kényszeríti a munkavállalót, hogy a sokszor 50 kilométerre lévő munkaügyi központba utazzon. Mivel sok faluból csak egy busz indul naponta, sokkal jobb lenne, ha más európai országokhoz hasonlóan a helyi önkormányzat is meg tudná oldani a kérdést.

Az ország több pontján félpályás útlezárásokkal tiltakoztak pénteken a mezőgazdaság aggasztó helyzete miatt a gazdák. A megmozdulás ugyan csak egynapos, figyelemfelkeltő jellegű volt, de az őszi betakarítási munkák befejeztével könnyen előfordulhat, hogy a a 2005-öshöz hasonló hosszabb demonstrációba kezdenek, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednének.