Márciusra 7,3 százalékra nőhet az infláció

Vágólapra másolva!
Jövő márciusban a fogyasztói árak várhatóan 7,3 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, és a termelői árak szintje ugyancsak 7,3 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp című kiadványában.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet szerint az ipari termelés márciusban 7,2 százalékkal bővül az előző év azonos időszakához képest, az ipar belföldi értékesítése 4,8 százalékkal, az export 9,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A kutatók azzal számolnak, hogy a lassuló reálbér-növekedés hatására erőteljesen visszaesik a következő hónapokban a lakossági fogyasztás növekedési üteme is, a kiskereskedelmi forgalom dinamikája azonban csak részben követi a tendenciát. A lakossági fogyasztás visszaesése például jelentősebb lesz - már most is látszik - a gépjárművásárlásoknál.

Az is várható, hogy kevesebben döntenek lakásvásárlás, illetve hitelfelvétel mellett. A kiskereskedelmi forgalom visszaesését mérsékli a kutatók szerint az is, hogy a gazdaság "fehéredésével" a fogyasztás egyre nagyobb része a legális kereskedelemben jelentkezik. Az Ecostat előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,2 százalékkal haladhatja meg a bázisadatot 2007 márciusában.

Az Ecostat év végéig 21 000-23 000 pont között ingadozó BUX indexet valószínűsít a nemzetközi részvénypiaci hangulat jelentősebb változása nélkül.