A fogyasztói árak 6,3 százalékkal nőttek

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak októberben 0,5 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

Az elemzők 6,15 százalék körüli 12 havi és 0,3 százalékos egy havi drágulást várnak. A havi maginfláció 0,5 százalék, az éves 4,4 százalék volt. Az első tíz hónapban az árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A fogyasztói árak 2006 szeptemberében 2,5 százalékkal nőttek egy hónap alatt, 12 havi összehasonlításban 5,9 százalékkal emelkedtek. Tavaly októberben a fogyasztói árak nem változtak az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, és 3,2 százalékkal haladták meg a 2004 októberi szintet.

Az októberi infláció kismértékben meghaladja a várakozásokat, azonban a részletes adatok megfelelnek a várható áralakulási folyamatoknak - közölte az [origo]-val Suppan Gergely, a a Takarékbank elemzője. A szakértő szerint az infláció további gyorsulása a várható a következő hónapokban. Az elmúlt napokban jelentették be ugyanis a várható távhő-díj változásokat, és a jövedéki adó emelése még nem jött át teljesen a dohánytermékeknél. Januárban tovább emelkedik a gázár, feltehetően az áramtarifák és a távhő is drágulni fog, jelentős áremelkedés várható a tömegközlekedésben, a csatornázási és vízdíjaknál.

A következő hónapokban az év eleji áfa csökkentés hatása is kiesik. Az év végére 6,7-6,8 százalékos inflációra, éves átlagban 3,9 százalékos inflációra lehet számítani. Januárban már 7,5 százalék feletti, márciustól bőven 8 százalék feletti infláció várható, a dezinfláció augusztusban kezdődhet, míg 2007 végére 5 százalék körüli mértékre "mérséklődhet" az infláció. A 2008-as infláció feltehetően távol lesz a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célkitűzésétől, így a jegybanknak a forint erősödése ellenére is tovább kellene emelnie a kamatokat. Az idén és jövőre további 25-25 bázispontos kamatemelésre számítunk, amely így 8,5 százalékon tetőzhet, a kamatcsökkentésekre pedig a jövő év őszi hónapjaiban lehetséges. Jövő év végére 7,5 százalékos alapkamatot vár az elemző.

Az idén októberben, egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal növekedtek. Nőtt 3,7 százalékkal a tojás, 2,7 százalékkal az étolaj, 1,4 százalékkal a párizsi, kolbász, 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a cukor, 1 százalékkal az éttermi étkezés, 0,8 százalékkal a kenyér, 0,7 százalékkal a tej ára. Az idényáras élelmiszerek körében 2 százalékos árcsökkenés következett be, így e nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal a ruházkodási cikkek árai emelkedtek. Egy százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk és 2,3 százalékkal a háztartási energia. Ez utóbbin belül a vezetékes gáz ára 6,3 százalékkal nőtt a szeptember 1-jei áfa-kulcs emelés hatásaként.

A szolgáltatások 0,3 százalékos áremelkedése átlag alatti volt, ezen belül az üdülésekért átlagosan 1,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a csatornadíj 1,8 százalékkal, a szemétszállítás 1,5 százalékkal, a vízdíj 1,4 százalékkal drágult szeptemberhez képest. Az egyéb cikkek ára 1,1 százalékkal csökkent meghatározóan a járműüzemanyag-árak 5 százalékos csökkenésének következtében.

Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg. Az idényáras élelmiszerek 26,2, a sertéshús 25,9, a cukor 25,5, a péksütemények 14,5, a tojás 14,3, a kenyér 14, a tej 13,6 százalékkal drágult. A háztartási energia átlagot meghaladó, 18,8 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 37,9 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk 6,6 százalékos árnövekedése az átlagot meghaladó mértékű volt. A ruházkodási cikkek 0,7 százalékos, az egyéb cikkek 1 százalékos, valamint a szolgáltatások 5,2 százalékos árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt, ez utóbbin belül a szemétszállítás 10,8, a csatornadíj 9,6 százalékkal, a vízdíj 7,9 százalékkal drágult. A KSH jelentése szerint a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 októberében.