Kevés bank kínál áthidaló kölcsönt

Vágólapra másolva!
Meglepő módon kevés bank kínál rövid időn belül, egy összegben - például egy másik ingatlan árából -visszafizethető jelzáloghitelt. Az [origo] összegyűjtötte milyen feltételekkel lehet két éven belül, egy összegben törleszthető jelzáloghitelhez jutni.
Vágólapra másolva!

Az ilyen kölcsönök azoknak ideálisak, akik régebbi lakásukat újra cserélnék, és az új árát nem jövőbeli jövedelmükből, hanem a régi ingatlanuk árából akarják kifizetni. Ezek a konstrukciók olcsóbbak a hitelt felvevőknek, mert rövidebb ideig kell utánuk kamatot fizetni, növelik az ingatlanpiac likviditását és a bankok számára sem jelent nagyobb kockázatot az átlagos lakáshiteleknél.

A bankok többnyire személyi kölcsöneiket és általános jelzáloghiteleiket kínálják az ingatlancserére készülőknek. Pedig az 1-2 millió forint összegű személyi kölcsönök nagyságuk és terheik miatt sem célszerűek erre. A hosszabb futamidejű jelzáloghitelek pedig csak - gyakran komoly összegbe kerülő - szerződés-módosítással használhatók ilyen célra.

Az [origo] által vizsgált 9 jelentős pénzintézetből mégis, mindössze 4 dolgozott ki ilyen jellegű áthidaló hitelt. Ugyan két másik banknál is található más célra szánt, ám így is felhasználható kölcsön; de mindössze két pénzintézet kínál e hitelfajtából teljes választékot: azaz egy- és kétéves futamidőre szóló, valamint forint, euró és svájci frank alapú, áthidaló kölcsönt.

Inter-Európa Bank

Az Inter-Európa Bank Költözési Lakáshitele olyan, egy- vagy kétéves futamidejű kölcsön, amelyet egy összegben kell törleszteni a futamidő végén. A hitel euróban, svájci frankban és forintban is igényelhető. A kölcsön összege 1 millió forinttól, 15 millió forintig, vagy ennek megfelelő nagyságú euró, illetve svájci frank értékig terjedhet. A 2006. június 15-ig teljes benyújtott hitelkérelmek esetén a bank nem számít fel folyósítási jutalékot.

Egy 10 millió forint összegű, 1 éves futamidejű Költözési Lakáshitel teljes hiteldíj-mutatója, forint alapú hitelnél 13,54 százalék, euró alapúnál 7,54 százalék, svájci frank esetén pedig 5,83 százalék. A kétéves konstrukció teljes hiteldíj-mutatója forint alapú hitelnél 12,40 százalék, euró alapúnál 6,94 százalék, svájci frank esetén pedig 5,33 százalék.

MKB Bank

Az MKB Bank áthidaló hitelének összege 2 millió forinttól, a fedezetül felajánlott - az eladandó - ingatlan hitelbiztosítéki értékének 80 százalékáig, körülbelül a forgalmi érték 60 százalékáig terjedhet. A futamidő legfeljebb 2 évig tarthat. A kölcsön forint , euró és svájci frank alapon is felvehető.

A hitel felvételéhez az ügyfélnek a megvásárolni kívánt ingatlan adás-vételi szerződés szerinti vételárának, vagy a fedezetként felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékének legalább 20 százalékát saját erőből kell biztosítania.

Egy 10 millió forint összegű, 1 éves futamidejű hitel teljes hiteldíj-mutatója, forint alapú hitelnél 14,80 százalék, euró alapúnál 8,41 százalék, svájci frank esetén pedig 7,66 százalék. A kétéves konstrukció teljes hiteldíj-mutatója, forint alapú hitelnél 13,40 százalék, euró alapúnál 7,38 százalék, svájci frank esetén pedig 6,68 százalék.