Négy területre irányul az oroszországi export

2006.02.28. 8:17

Az agrárium, az egészségügy, a lakásügy és az oktatás áll majd a kedden érkező orosz delegációval folytatott tárgyalások középpontjában.

Várhatóan intenzív, kölcsönös lobbitevékenység kíséri Vlagyimir Putyin és az orosz delegáció budapesti látogatását. Négy terület kerül az Oroszországba irányuló magyar export középpontjába, ezek az agrárium, az egészségügy, a lakásügy és az oktatás - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter. E területek fejlesztése a következő években az orosz gazdaságpolitika elsődleges célja - csak lakásügyben 100 milliárd dollárt készül elkölteni az orosz állam a következő tíz évben - írja a Napi Gazdaság.

A magyarországi vállalatok elsősorban az építőiparban erősítenék jelenlétüket, február elején tárgyalások kezdődtek 150 orosz és 50 magyar cég részvételével; eddig 120 millió dollár magyar tőke van jelen e szektorban. Ehhez kapcsolódnak a tervezett iskolaépítések és rekonstrukciók. Az egészségügyben a gyógyszergyártó és egészségügyi műszereket gyártó cégekért lobbizik Kóka, míg az agráriumban - többek között - a vetőmagtermesztő társaságok rúghatnak labdába.

Be kell lobbizni a magyar vállalatokat az orosz piacra, versenyképességüket exporthitel és exporthitel-garancia hivatott segíteni, ennek érdekében Moszkvában Mehib (Magyar Exporthitel Biztosító)-, Jekatyerinburgban pedig kereskedelem-fejlesztési iroda nyílt - mondta a miniszter. Jelenleg már csaknem százmilliárd forintot tesz ki az országban befektetett magyar tőke - többek közt a Mol, a Richter és a Pannonplast vannak jelen. A kiemelt területeken kívül kisebb mértékben informatikai, nanotechnikai, illetve légi és közúti közlekedéssel foglalkozó vállalatokért folyik majd a lobbizás. Az utóbbi terület kulcskérdése lehet, hogy sikerül-e Záhonyba hozni a tervezett logisztikai központot.

Külön program indul majd a magyarországi buszgyártók - köztük az Ikarus és a Vasi Volán - keleti piacokon való megjelenésének elősegítésére. Az orosz elnök több száz fős delegációja közben többek között a metróépítés és a Malév ügyében igyekszik kedvező pozíciókat kiharcolni. A légitársaság kapcsán a gazdasági miniszter elmondta: szívesen látnak egy jó ajánlatot, de nem tervezik a választások előtt értékesíteni a Malévot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK