Vidéken jóval népszerűbb a lakáscélú előtakarékoskodás, mint a fővárosban - közölte a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár legfrissebb felmérésére hivatkozva. A társaság 433 ezer szerződésének 93,1 százalékát kötötte vidéken.

A Fundamenta-Lakáskassza jelenleg 433 ezer szerződést kezel. Jóllehet ez kevesebb a Nyugat-Európában megszokottnál, Magyarországon viszont még csak egy évtizede létezik a lakás-előtakarékoskodás rendszere.

A cég ügyféladatainak elemzése alapján megállapítható, hogy a nők jobban kedvelik a férfiaknál az előtakarékoskodásnak ezt a formáját. A 433 ezer szerződés 52,8 százalékát ugyanis nők kötötték.  Az előtakarékoskodók között hasonló arányban vannak a 30 és 40 év közöttiek, valamint a 40 és 50 év közöttiek. A 30 év alatttiak aránya viszont alacsonyabb az átlagosnál.

Budapesten a lakás-előtakarékoskodók nagyobb része, 71 százaléka Pesten él, ám a legtöbb szerződést mégis Budán, a XI. kerületben kötötték.

Az adatok elemzésből kitűnik, hogy főként azok veszik fel a lakás-takarékpénztári hiteleket, akiknek kisebb jövedelmÜK van. Az ötvenezer forint alatti jövedelműek aránya meghaladja a negyvenöt százalékot. Ehhez hozzáadva a következő jövedelemsávot az látható, hogy a hitelfelvevők mintegy 79 százalékának a jövedelme nem éri el a 100 ezer forintot. Számukra különösen fontos lehet kiszámítható és alacsony törlesztésű forinthitelek felvétele.

A lakás-előtakarékoskodók előnyben vannak a hitelfelvételnél, hiszen a többéves megtakarítási időszak egyben megbízható információ az ügyfelek fizetési hajlandóságáról, így a Fundamenta-Lakáskasszánál tavaly minden 1000 igénylőből 997 fő meg is kapta a kért hitelt.

A hitelfelvevők életkor szerinti megoszlását vizsgálva azt látjuk, hogy vidéken és Budapesten hasonló arányban veszik igénybe a különböző korosztályokba tartozó lakás-előtakarékoskodók a konstrukcióhoz kapcsolódó lakáshitelt. Csupán kisebb eltérés található, a harmincas és hatvanas korosztályok esetében több a budapesti, míg a negyvenesek között több a vidéki hitelfelvevő.

A Fundamenta-Lakáskassza egy másik felmérésből kitűnik, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Rt. ügyfeleinek 41 százaléka felújítás céljából kötötte a lakás-takarékpénztári szerződését, mivel erre a célra nem szükséges túlságosan nagy összeget fordítani, ezért erre már egyetlen lakás-takarékpénztári szerződés is elegendő.

A második meghatározó lakás-előtakarékossági cél a lakás- vagy házvásárlás, amely 22 százalékot tesz ki, a harmadik jelentős szerződéskötési cél holtversenyben a gyermekek javára való előtakarékoskodás és a közművesítés, 10-10 százalékos aránnyal.