A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások az idén az első félévben 132 millió tonna árutömeget szállítottak, ami 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 9 százalékkal, 21 milliárdra nőtt - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Tavaly az első félévben a szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások 10,2 százalékkal több árutömeget szállítottak, mint az előző év első hat hónapjában, az árutonna-kilométerben számított teljesítmény pedig 18,1 százalékkal nőtt. A távolsági személyszállítás utasszáma 3,7 százalékkal, míg az utaskilométer-teljesítmény 7,6 százalékkal emelkedett.

A szállított áruk tömege vasúton 10 százalékkal nőtt, közúton 5 százalékkal, a belvízi szállításban 22 százalékkal, a csővezetékes szállításban pedig 7 százalékkal csökkent. Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 7 százalékkal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény pedig 1 százalékkal nőtt. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 7 százalékkal, az árutonna-kilométer teljesítmény 13 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A közúti fuvarozásban a szakágazathoz tartozó és a szakágazaton kívüli vállalkozásoknál az átlagos szállítási távolság 21 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakinál. A belvízi áruszállításban a magyar és a külföldi hajók által a vizek magyarországi szakaszán szállított áruk tömege - a bázisidőszak magas értékéhez képest - 22 százalékkal 3,5 millió tonnára, az árutonnakilométer-teljesítmény pedig 17 százalékkal, 952 millióra csökkent. A magyar hajók által szállított árutömeg a forgalom 10 százalékát tette ki.

A távolsági személyszállítás utasszáma kismértékben, az utaskilométer-teljesítmény 7 százalékkal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön nem változott számottevően, nemzetközi viszonylatban azonban a légi személyszállítás térnyersésének köszönhetően - 29 százalékos volt a bővülés. Az utaskilométer-teljesítmény tekintetében a légi szállítás részesedése 26 százalék, az autóbuszé 41 százalék, a vonaté 32,5 százalék volt. A helyi személyszállítás utasszáma az első félévben az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal csökkent.

Ferihegy utasforgalma 3,8 millió fő volt, ami 2005 első félévéhez képest 7 százalékos növekedést jelent. A repülőtér áruforgalma közel 30 ezer tonna volt, 13 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.