Továbbra is népszerű a diákhitel

2006.09.04. 7:19

Az elmúlt öt évben 210 ezren, összesen 107 milliárd forint diákhitelt vettek fel. Miközben tavaly, a felsőoktatásba belépő új diákok száma csökkent, az egy évvel korábbinál 13 százalékkal többen, 26 ezren igényeltek hitelt - közölte Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója - írja a Napi Gazdaság.

Az idén ötéves diákhitelrendszer másfél éve semmilyen állami támogatást sem kap, finanszírozását tisztán a pénzpiacról végzik. Mivel a működéshez szükséges összeg több mint fele hosszú lejáratú, és 44 százalékban euróalapú, szeptembertől a diákhitel kamata 9,5 százalékra csökken a korábbi 10,22-ról.

További változás, hogy szeptembertől 40 évre emelték a hiteligénylési korhatárt, a törlesztés kezdetét pedig kitolták az iskola elhagyása utáni negyedik hónapra. A költségtérítéses felsőoktatási hallgatók az eddigi 30 ezer helyett, havi 40 ezer forint hitelt vehetnek fel, illetve, aki nem meríti ki az általánosan 10 félévi keretet, az a maradékot egy újabb szak tanulásához felhasználhatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK