A BKV tarifái jövőre átlagosan 13,9 százalékkal emelkednének, a távhőárak pedig 45 százalékkal drágulnának, két lépcsőben, a Főpolgármesteri Kabinet csütörtöki javaslata szerint. A döntésben illetékes Fővárosi Közgyűlés egy hét múlva határoz az összes fővárosi közszolgáltatás díjainak emeléséről.

A dolgozói bérletek ára az inflációnál alacsonyabban, 6,5 százalékkal 7350 forintra, a tanuló-nyugdíjas bérletek 13 százalékkal 2950 forintra, egy vonaljegy ára pedig 24 százalékkal 230 forintra drágulna.

A BKV idei 48,6 milliárd forintos jegybevételét a tarifaemelést követően jövőre 52,1 milliárd forintosra tervezi a cég. Az állami tanulóknak és nyugdíjasoknak járó árkiegészítés viszont 20,7 milliárdról 19,1 milliárd forintra csökken jövőre. Egy szakértői tanulmány szerint a díjbevételek akkor sem növekednének nagyobb mértékben, ha jelentősebb lenne a tarifaemelés - mondta Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A városvezetés egyetértett azzal az állásponttal, hogy inkább a bérletvásárlásokat ösztönözzék oly módon, hogy a vonaljegyek árát nagyobb mértékben emelik. A 2220 forintos hétvégi családi jegy ára nem változik. A metrószakaszjegy ára viszont 38 százalékkal drágul, 130-ról 180 forintra. A BKV álláspontjának ismeretében a városvezetés pénteken dönt arról a felvetésről, hogy az éves bérletet egyhavi kedvezménnyel lehessen megvásárolni. A BKV-t senki nem képviselte az ülésen, a díjemelési javaslatot a főpolgármesteri hivatal közlekedési ügyosztálya terjesztette elő.

Ugyancsak pénteken pontosítják a gázáremelés miatt szükségessé vált 45 százalékos jövő évi távfűtési díjemelés kétlépcsős ütemezését.

Várhatóan nem két egyforma részletben, hanem januárban nagyobb mértékben, a fűtési szezont követően pedig a maradékkal drágul majd a távhő ára - közölte Nyáry Krisztián. A két egyforma nagyságú áremelést azért vetik el, mivel ez esetben lennének olyanok, akik a második emelésnél mínuszos számlát kapnának - tette hozzá az igazgató. A Főtáv Zrt. likviditási gondjainak elkerülésére, amit a kétlépcsős emelés okoz, az állam várhatóan néhány milliárd forintos előrehozott támogatást ad a cégnek.

A pénzügyi tárca az első évnyi mintegy 25 milliárdos állami támogatást megelőlegezi a távfűtő műveknek azért, hogy két lépésben legyen emelés - mondta Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön. Megjegyezte azt is, hogy a távhőszolgáltatás teljes díját a budapesti lakosok mindössze 18 százaléka fogja fizetni, 82 százalékuk pedig valamilyen mértékű támogatásban részesül.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint a két ütemű távhőemelés nem megoldás, hiszen a végeredmény ugyanaz. Úgy vélte, hogy a gáz- és a távhőszolgáltatás árának emelése éves szinten átlagosan akár 50-60 ezer forint többletkiadást is jelenthet a családoknak. Megjegyezte, hogy a nemzetközi gyakorlatban jó példák vannak arra, hogy a gáz árát nem szükségszerű ilyen mértékben emelni.

Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP országgyűlési képviselője szerint nincs szó gázáremelésről. Hogy egyes fogyasztóknak többet kell fizetniük, az azért van, mert az eddig mindenkit megillető támogatás megváltozik - fűzte hozzá.