Szigorodó román és bolgár élemiszerexport

2006.12.12. 8:17

Megszigorította a január 1-jétől uniós tagállammá váló Romániából és Bulgáriából származó hús- és tejbevitelre vonatkozó szabályokat az Európai Unió - írja a Napi Gazdaság.

Az egy évig érvényben levő intézkedéseknek az a nem titkolt céljuk, hogy megnyugtassák az EU-ból származó teljes import felfüggesztését is kilátásba helyező orosz hatóságokat, amelyekkel a lengyel élelmiszerekre vonatkozó korlátozások miatt már amúgy is feszült az EU viszonya.

Varsó a múlt hónapban az orosz hústilalom miatt megvétózta az Oroszország és az EU közötti energetikai együttműködést megalapozni hivatott tárgyalásokat. Az új szabályozás értelmében a nem uniós eredetű állati termékeket használó bolgár és román üzemek nem exportálhatják termékeiket a többi tagállamba, és a korábbi export-engedélyeket is legalább egy évre felfüggesztik.

A tegnap bejelentett korlátozások előtt is voltak már szigorítások a kevesebb mint három hét múlva taggá váló országok esetében, de azok a jelek szerint nem nyugtatták meg a moszkvai hatóságokat. A bejelentést a kedden kezdődő EU-orosz találkozó előtti napra időzítették. A brüsszeli tárgyalások fő célja, hogy enyhítsék a lengyel-orosz ellentéteket és ezzel utat nyissanak egy esetleges energetikai megegyezés előtt is. Amennyiben ma kompromisszumot kötnek a felek, akkor már december 18-án, Markos Kyprianou fogyasztóvédelmi biztos moszkvai látogatásakor aláírhatják az élelmiszer-exportra vonatkozó megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK