Még mindig kivárnak a gyógyszer-árusítással

Vágólapra másolva!
Továbbra sem tolonganak az engedély-kérelmekkel a regionális állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatok (ÁNTSZ) kapui előtt a patikán kívüli szerek forgalmazásából meggazdagodni vágyók. A legfrissebb adatok szerint országosan 90 kérelem érkezett eddig be, ebből 46 hiánypótlás alatt áll, 15-öt elfogadtak.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a kérelmező kevés vagy hiányos iratokat juttat el a hatósághoz, a tiszti főgyógyszerész hiánypótlásra szólítja fel. Az összes irat beadásától számítva, az elbírálás legfeljebb 30 nap. A tapasztalatok szerint az ügyintézés ennél kevesebb idő alatt véget ér - tudta meg a Napi Gazdaság Ritoók Emesétől, az ÁNTSZ szóvivőjétől.

Néhány fitotéka, drogéria és egyéb, gyógynövényekkel foglalkozó vállalkozás munkatársa vagy tulajdonosa érdeklődött, konkrét kérelmet pedig mindössze ötöt kaptunk: egy benzinkúttól és négy gyógynövény-szaküzlettől - mondta Kiss Gézáné, a nyugat-dunántúli régió tiszti főgyógyszerésze.

Somogyban, Tolnában és Baranyában folyamatosan keresik az emberek az illetékes ÁNTSZ-t telefonon vagy személyesen, és érdeklődnek a patikán kívüli gyógyszerárusítás mikéntjéről, ám egyelőre kevesen vágnak bele az üzletbe. Összesen nyolc kérelmet nyújtottak be az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális intézetéhez, ezek közül az egyik egy Shell-benzinkút, a többi jellemzően drogériákhoz és más, gyógyászattal kapcsolatos vállalkozáshoz köthető - mondta el Vermes Éva régiós tiszti főgyógyszerész. Engedélyt az országnak ezen a részén, eddig két állatgyógyszertár kapott, mindkettő Pécsett.

A közép-dunántúli régióban hasonló tapasztalatokról - mindössze egyetlen benyújtott kérelemről és számtalan érdeklődőről - számoltak be. Gyakran érdeklődnek drogériáktól, de egy gyógyászati segédeszközöket árusító bolt is fontolgatja a nyilvánosságra hozott listán szereplő 289 készítmény egy részének árusítását. Egy büfétől és egy fűszerbolttól szintén megkerestek bennünket, de érezhető volt, hogy maguk sem gondolják komolyan - mondta Csőkör Györgyné, a közép-dunántúli régió tiszti főgyógyszerésze. A szakember szerint a legtöbb potenciális érdeklődő még mindig az első tapasztalatokra vár, és ha ezek pozitívak lesznek, megugrik a kérelmek száma.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében összesen négy kérelem - egy vegyesbolt, egy drogéria és két Shell-töltőállomás - elbírálása zajlik. A közép-magyarországi régióban 26 kérelmet regisztráltak, közülük hét - négy Mol-állomás, két drogéria és egy Shell-kút - már zöld utat kapott, több beadványt pedig hiánypótlásra visszaküldtek.

A Mol - amelynek benzinkúthálózata Magyarországon elsőként kezdte meg a vény nélkül kapható gyógyszerek árusítását - az első tapasztalatok alapján sikeresnek ítélte a tevékenységet; a Shellnek, amely néhány nappal ezelőtt vágott bele az üzletbe, egyelőre nincsenek értékelhető adatai a készítmények forgalmáról.