A tavalyi volt az Euronext legjobb éve

Vágólapra másolva!
Több mint másfélszeresére növelte nyereségét a vezető nyugat-európai részvénypiacokat tömörítő Euronext, annak ellenére is, hogy az új bevezetésekből származó bevételek két számjeggyel csökkentek. Az Euronext hamarosan egyesül a New York-i értéktőzsdét üzemeltető NYSE csoporttal, a világ legnagyobb ilyen társaságát létrehozva.
Vágólapra másolva!

Az öt nyugat-európai értékpapír-piacot összefogó Euronext tőzsdetársaság kedden 361,78 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 50,8 százalékkal többet a 2005-ös 239,95 milliónál. A Euronexthez a párizsi, az amszterdami, a brüsszeli és a lisszaboni értéktőzsdék, valamint a londoni LIFFE határidős és származékos piac tartozik.

Az üzemi eredmény 28,4 százalékkal 409 millió eurós új csúcsra emelkedett az előző rekordról, a 2005-ös 318,48 millió euróról. A bevétel 1,103 milliárd euró lett, ami 14,6 százalékkal több a 2005-ös 961,87 milliónál, és szintén csúcsnak számít. Igaz, az év végén lassult az ütem, ahogyan a piacok a világgazdasági növekedés idei lassulására "készültek": az utolsó negyedévi 282,2 millió eurós bevétel csak 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 266,4 milliót.

A német tőzsdéket üzemeltető Deutsche Börse visszavonta a Euronextre tett ajánlatát, azzal az indoklással, hogy az ügyletet a továbbiakban már nem akarja erőltetni, mert a Euronext nem igazán óhajtja ezt az együttműködést. Ezzel szabaddá vált az út a New York-i értéktőzsdét üzemeltető NYSE csoport és a Euronext tőzsdevállalkozás tervezett egyesülése előtt. A NYSE február 15-én indította immár kötelező, egyezményes, összesen 9 milliárd eurós ajánlatát a Euronext felvásárlására, az ajánlat határideje március 21., az ügylet zárását április 4-re tervezik.

A két tőzsdecég körülbelül 102 milliárd dolláros együttes napi forgalmat mondhat majd magáénak, megalkotva az első transzatlanti piacot. Az új tőzsdeüzemeltető cég piaci tőkeértéke 24 milliárd dollár, a náluk jegyzett részvénytársaságoké pedig 25,8 billió dollár lesz, ezzel a NYSE Euronext nem csak első, hanem messze a legnagyobb is lesz a világon. A Euronext részvényesei egyébként mindig is az amerikai tőzsdeüzemeltető ajánlatát pártolták, miközben európai pénzügyi és politikai körökben inkább az európai együttműködést részesítették előnyben.

A Euronextnél tavaly különösen jól teljesítettek az azonnali piacok: a részvénykereskedelmi jutalékokból tavaly 286,9 millió eurós bevétel volt, 33 százalékkal több a 2005-ösnél. A határidős és származékos termékekből 18 százalékkal 391,6 millió euróra emelkedett e bevétel. Az üzletkötések számában a Euronext a legnagyobb Európában. A napi ügyletszám átlagosan 860 692 volt tavaly, újabb rekord, 36,2 százalékkal több a 2005-ösnél. Igen gyengék voltak viszont tavaly az új bejegyzések-bevezetések: ebből a bevétel 11,9 százalékkal 55,6 millió euróra fogyatkozott - az utolsó negyedévben 21,2 százalékos volt a visszaesés -, annak ellenére, hogy tavaly volt a legtöbb és legnagyobb össz-összegű elsődleges kibocsátás a Euronext fennállása óta.