Műkincsből lehet pluszbevétele a kórházaknak

Vágólapra másolva!
Munkácsy- és Barabás-képeket, valamint százéves műemlék-bútorokat is őriznek a megszűnő kórházakban. Az értékes tárgyak megerősített védelem mellett várják sorsukat: egy részüket valószínűleg elárverezik, a bevételekkel pedig az adósságot csökkentik - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Leltároznak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) és a Sváb-hegyi Gyermekkórházban. A munkát az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) koordinálja. Az intézményekben megerősített védelmet adnak, hogy megóvják az igen drága orvosi eszközöket és a műemlékként számon tartott festményeket, köztük több Munkácsy- és Barabás-képet, a százéves műemlék-bútorokat. Emellett védelmet kell biztosítani az OPNI-ban számos híres személyiség kórtörténeti adatainak, az 1840-es években született szakmai anyagoknak, a hatalmas és értékes könyvtárnak.

A betegeket már csak részben fogadó intézményekben immár használaton kívül lévő orvosi eszközök, óriási adathalmazt tartalmazó szoftverek, textíliák, gyógyszer-, kötszer-, vegyszerkészletek, bútorok, informatikai eszközök is vannak, amelyek védelem híján eltűnhetnek. A leltározás május közepéig tart, akkor dől el az is, hogy a lajtromba vett forgóeszközök közü,l melyeket kell leselejtezni, s melyek hasznosíthatók még. A kiürített osztályokat egyébként lezárják, az épületek hasznosítása a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kompetenciája.

A leltározott eszközök közül sokat bizonyára meg kell semmisíteni; a maradék hasznosítása több csatornán történik. Először azok a kórházak nyújthatják be igényüket, amelyek a megszűnő három intézmény feladatát átvették; vagy bérbe vehetik azokat az EKI-től, vagy az amortizációval csökkentett értéken megvásárolják azokat. Az ezután megmaradó ingóságok a többi kórházhoz kerülhetnek, hasonló feltételekkel. A gazdára nem találó eszközöket tartalmazó lista felkerül az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapjára, ezeket majd elárverezik. A befolyt összeget a megszűnő kórházak adósságállományának csökkentésére fordítják.